ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος σκότωσε τον Ούλοφ Πάλμε; Η απάντηση θα δοθεί 30 χρόνια μετά;

Ποιος σκότωσε τον Ούλοφ Πάλμε; Η απάντηση θα δοθεί 30 χρόνια μετά;
CNNi

Ποιος σκότωσε τον Ούλοφ Πάλμε; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρούν εκ νέου να δώσουν απάντηση οι αρχές της Σουηδίας.

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 1986 η Σουηδία «πάγωσε». Ο τότε πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια των περαστικών. Ο Πάλμε συνήθιζε να κυκλοφορεί χωρίς προστασία και σωματοφύλακες. Η νύχτα της δολοφονίας του ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις. Επέστρεφε πεζός στο σπίτι του από τον κινηματογράφο, μαζί με τη σύζυγό του. Ήταν μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν της Στοκχόλμης όταν ο Πάλμε πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι και η σύζυγός του στην πλάτη.

simeio dolofonias

(Πηγή: CNNi)

Η αστυνομία ανέφερε ότι ένας οδηγός ταξί χρησιμοποίησε τον ασύρματό του και κάλεσε τις Αρχές. Αμέσως σήμανε συναγερμός. Δύο νεαρά κορίτσια που κάθονταν στο αυτοκίνητό τους έσπευσαν να βοηθήσουν τον πρωθυπουργό. Ένα ασθενοφόρο μετέφερε τον Πάλμε στα επείγοντα αλλά άφησε την τελευταία του πνοή στη διαδρομή. Η σύζυγός του τραυματίστηκε ελαφρά και ανάρρωσε γρήγορα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τις Αρχές, ο δολοφόνος δραπέτευσε προς τα ανατολικά, στη διασταύρωση Τουννελγκάταν και έπειτα εξαφανίστηκε. Η σύζυγος του τότε πρωθυπουργού αναγνώρισε τον δράστη στο πρόσωπο του Κρίστερ Πέτερσον, ενός ναρκομανή με βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο. Όμως ο Πέτερσον αθωώθηκε στο εφετείο ελλείψει στοιχείων και σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή.

161116104243 05 olof palme file exlarge 169
(Ο Κρίστερ Πέτερσον έξω από το διαμέρισμά του στην Στοκχόλμη. Πηγή: CNNi)

Η δολοφονία του Πάλμε παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι και σήμερα ενώ η σουηδική κοινή γνώμη ζητά να βρεθεί ο δολοφόνος του τότε πρωθυπουργού που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους πολίτες.

Ώρα να δοθούν απαντήσεις;

Έπειτα από 30 χρόνια ίσως ήρθε η ώρα να δοθούν απαντήσεις. Ποιος σκότωσε τον Ούλοφ Πάλμε; Γιατί ο δολοφόνος δεν βρέθηκε ποτέ; Φταίει η αστυνομία ή όντως ήταν αδύνατο να εντοπιστεί;

Σε αυτά τα ερωτήματα καλείται να δώσει απάντηση ο νέος γενικός εισαγγελέας που θα αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης. Ο γενικός εισαγγελέας της Στοκχόλμης θα ξεκινήσει την έρευνά του την 1η Φεβρουαρίου, αναφέρει η ανακοίνωση της σουηδικής εισαγγελίας.

«Είναι τιμή μου και αποδέχομαι την δύσκολη αυτή αποστολή» είπε ο ίδιος.

Σημαντικό στοιχείο που ενδέχεται να βοηθήσει στις έρευνες είναι ένα όπλο το οποίο βρέθηκε το 2006 σε κεντρική λίμνη της Στοκχόλμης.

Sweden PM Olof Palme murder: New prosecutor appointed, By Lauren Said-Moorhouse

ΔΗΜΟΦΙΛΗ