ΚΟΣΜΟΣ

Συνέντευξη Μέρκελ-Ομπάμα: Φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν και «μηνύματα» προς Τραμπ-Πούτιν

Συνέντευξη Μέρκελ-Ομπάμα: Φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν και «μηνύματα» προς Τραμπ-Πούτιν
REUTERS/Kevin Lamarque

Φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν στην κοινή συνέντευξη τύπου ΜέρκελΟμπάμα στο Βερολίνο με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να αποκαλεί «καλή φίλη» και πλέον «αξιόπιστη σύμμαχο» την καγκελάριο και να την ευχαριστεί για όσα έχει κάνει, όπως ακριβώς έκανε κι εκείνη για την «υπέροχη συνεργασία», όπως είπε, που είχε μαζί του.

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας TTIP μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ενώ ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθούν ομαλά και με διαφάνεια.

Ο Μπαράκ Ομπάμα προσέθεσε ότι συζήτησε με την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έως ότου η Μόσχα εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ, και είπε πως ελπίζει ο διάδοχός του να υιοθετήσει εποικοδομητική προσέγγιση και να αναζητήσει πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία όταν και όπου τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον και της Μόσχας συμπίπτουν.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο απερχόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχάρη την Γερμανίδα Καγκελάριο για την άψογη συνεργασία που είχαν μέχρι τώρα ενώ ερωτηθείς για τον ISIS είπε χαρακτηριστικά ότι «τους έχουμε πιέσει το τελευταίο διάστημα και συνεργαζόμαστε με την Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη για να τους πιέσουμε ακόμα περισσότερο».

Σε ό,τι αφορά την Συρία ανέφερε πως εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα χειροτερέψει και έκανε λόγο για ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι ελπίζει η καλή συνεργασία των ΗΠΑ με την Γερμανία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη να συνεχιστεί και με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής» και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να έχει καλή συνεργασία και με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ θα τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση μια μέρα, παραδεχόμενη ότι δεν μπορεί να συναφθεί το τρέχον διάστημα.

Σε ερώτηση που της έγινε για το αν θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία, απάντησε ότι θα τοποθετηθεί την κατάλληλη στιγμή η οποία «δεν είναι τώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ