ΚΟΣΜΟΣ

Μίνι σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ στο Βερολίνο

Μίνι σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ στο Βερολίνο
REUTERS/Kevin Lamarque

Η κρίση στη Συρία και την Ουκρανία αλλά και οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών στην Ευρώπη θα τεθούν στο επίκεντρο της μίνι Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 (ώρα Ελλάδας).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ θα έχουν συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι και τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου Ομπάμα – Μέρκελ, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επανειλημμένα τη βαθιά του εκτίμηση για τη Γερμανίδα καγκελάριο και εξήρε τις σχέσεις με έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο εταίρο, όπως η Γερμανία και δη σε δύσκολους καιρούς. Ο Ομπάμα είπε, επίσης, ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

2016 11 17T181726Z 1939918016 S1BEUNJZJQAA RTRMADP 3 OBAMA GERMANY

(Πηγή:REUTERS/Kevin Lamarque)

Τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και το μενού του δείπνου

Ο πρόεδρος Ομπάμα διαμένει στο ιστορικό ξενοδοχείο Adlon, κοντά στην πύλη του Βραδενβούργου. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια σε ολόκληρο το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, όπου δεν λειτουργεί το μετρό, ενώ απαγορεύεται ακόμα και το παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Η είσοδος και έξοδος όσων διαμένουν στο ίδιο το ξενοδοχείο απαγορεύεται όταν βγαίνει ή μπαίνει ο Αμερικανός Πρόεδρος προς μεγάλη απογοήτευση των ενοίκων.

Το μενού του δείπνου, που ακολούθησε στην καγκελαρία μετά τη συνέντευξη Τύπου, περιείχε παραδοσιακά γερμανικά εδέσματα, όπως ψητό χοιρινό, κότσι χοιρινού και λουκάνικα Νυρεμβέργης, τα οποία συνοδεύτηκαν φυσικά με μπύρα και γερμανικό κρασί. Παραδοσιακή μηλόπιτα (Apfelstrudel) σερβιρίστηκε για επιδόρπιο.

ΔΕΙΠΝΟ1

(Πηγή:REUTERS/Guido Bergmann Bundespresseamt)

Στο δείπνο που παρέθεσε η Άνγκελα Μέρκελ παρακάθησαν προσωπικότητες, οι οποίες συνέβαλαν ιδιαίτερα στις διατλαντικές σχέσεις. Μεταξύ αυτών ήταν ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας Νρτάνιελ Μπάρενμπόϊμ και ο Γερμανός προπονητής της αμερικανικής ομάδας ποδοσφαίρου Γιούργκεν Κλίνσμαν, ενώ από αμερικανικής πλευράς η σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για θέματα ασφάλειας Σούζαν Ράις και ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο Τζον Εμερσον.

δειπνο2

(Πηγή:REUTERS/Guido Bergmann/Bundespresseamt)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ