ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράκ Ομπάμα: Το χάος στη Συρία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό

Μπαράκ Ομπάμα: Το χάος στη Συρία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό
REUTERS/Kevin Lamarque

Το χάος στη Συρία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό, εκτιμά ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον οποίο η ρωσική και ιρανική υποστήριξη των αεροπορικών επιθέσεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, τον ενθάρρυναν ώστε να εντείνει την καταστολή των ανταρτών.

Από τη Λίμα του Περού, όπου βρέθηκε για το συμβούλιο κορυφής με ηγέτες των χωρών της περιφέρειας του Ειρηνικού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Συρίας.

«Από τη στιγμή που η Ρωσία και το Ιράν αποφάσισαν να στηρίξουν τον Άσαντ στις απάνθρωπες αεροπορικές επιδρομές, μη λαμβάνοντας υπόψιν το πόσοι άμαχοι και παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται, πόσα σχολεία και νοσοκομεία καταστρέφονται στο Χαλέπι, είναι δύσκολο να βρεθεί τρόπος για να υποχωρήσει ακόμα και μια μετριοπαθής αντιπολίτευση».

Μάλιστα ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε γνωστό ότι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, εξέφρασε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την ιδιαίτερη ανησυχία του για το μακελειό στη Συρία, σημειώνοντας την αναγκαιότητα για κατάπαυση του πυρός.

Εκτίμησε μάλιστα πως πλέον χρειάζεται όλοι οι εμπλεκόμενοι να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα πράγματα, ώστε «να τερματιστεί αυτή η κατάσταση στη Συρία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν εξτρεμιστικές δυνάμεις μέσα και γύρω από τη Συρία, διότι θα συνεχίσει να υφίσταται το χάος για αρκετό καιρό ακόμα».

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη ότι το θέμα της αμερικανικής ανάμειξης στη Συρία τον βασάνιζε για πέντε χρόνια, καθώς-κατά δήλωσή του-είχε συμπεράνει πως οι ΗΠΑ δεν είχαν νομικό έρεισμα για στρατιωτική ανάμειξη στη Συρία και ότι μια επέμβαση θα ήταν «στρατηγικό λάθος», δεδομένης της προσπάθειας να σταθεροποιηθούν το Αφγανιστάν και το Ιράκ και της ανάγκης να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Στη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, το πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας που επιβλέπει η CIA, έχει εκπαιδεύσει και παραδώσει οπλισμό στους μετριοπαθείς αντάρτες, σε συντονισμό με χώρες όπως τη Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Κάταρ και η Ιορδανία, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνο τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντοναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει αντίθετος στην αμερικανή υποστήριξη των ανταρτών, θέτοντας ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Έχει επίσης πει ότι μπορεί ακόμα να συνεργαστεί εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης με τη Ρωσία, τον ισχυρότερο σύμμαχο του Άσαντ, που βομβαρδίζει τους αντάρτες εδώ και ένα χρόνο στη δυτική Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ