ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Περιμένουν «πράσινο φως» από Αθήνα και Άγκυρα

Κυπριακό: Περιμένουν «πράσινο φως» από Αθήνα και Άγκυρα
Στρατιώτης των Ηνωμένων Εθνών κλειδώνει την είσοδο στη Νεκρή Ζώνη της Λευκωσίας REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η χθεσινή πρώτη ημέρα διαβουλεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ του κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακινιτζί στο Μον Πελεράν της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά τη σημερινή μέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα υπάρξει συμφωνία τόσο επί των κριτηρίων του εδαφικού όσο και επί της καταθέσεως χάρτη αλλά και για το αν θα καθοριστεί ημερομηνία διεξαγωγής της διεθνούς πολυμερής διάσκεψης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη χθεσινή μέρα διαπραγματεύσεων «στο παιχνίδι μπήκαν» Αθήνα και Άγκυρα καθώς φαίνεται ότι καθόλη της διάρκεια της μέρας διεξάχθηκαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Άλλωστε, ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε χθες βράδυ με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ και ο κ. Ακκιντζί ζήτησε και πήρε δίωρη αναβολή της συνάντησης προκειμένου να διαβουλευτεί με την Άγκυρα.

Διπλωματικές πηγές και από τις δύο πλευρές αναφέρουν πάντως ότι εκτός απροόπτου σήμερα θα υπάρξει κατάληξη στα κριτήρια αλλά και στην ημερομηνία σύγκλισης της πολυμερούς διάσκεψης με την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιθυμεί διεξαγωγή της εντός του 2016 και την ελληνοκυπριακή να θεωρεί ότι μπορεί να γίνει και στις αρχές του 2017.

Άλλωστε, οι δύο πλευρές έχουν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία την προηγούμενη εβδομάδα και τυχόν ναυάγιο σήμερα στην Ελβετία θα επιφέρει απογοήτευση ενώ και ο στόχος για συμφωνία εντός του 2016 θα απομακρυνθεί μάλλον οριστικά.

Που φαίνεται να καταλήγουν

Όσον αφορά το ζήτημα του ποσοστού εδάφους ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται να καταλήγουν σε ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 28.5% το οποίο θα τεθεί υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση με το 71.5% να πηγαίνει σε ελληνοκυπριακή διοίκηση. Όσον αφορά το ζήτημα του αριθμού επιστροφής προσφύγων αυτό, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μάλλον καταλήγει σε έναν αριθμό μεταξύ των 80 και 90 χιλιάδων ενώ κρίσιμο θεωρείται το θέμα των ακτογραμμών με την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιχειρεί την εξασφάλιση του 50-50. Τέλος, σε ανοικτό παραμένει το θέμα του καθεστώτος που θα προτιμηθεί για τις περιοχές της Μόρφου και της Καρπασίας.

KYPROS XARTHS EDAFIKO 580 355

Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης Κύπρου

Συζητάμε με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Πολίτης Γιώργο Κασκάνη ο οποίος βρίσκεται στο Μοντ Πελεράν για τις εξελίξεις της χθεσινής μέρας αλλά και για το τι πρέπει να περιμένουμε σήμερα:

Το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Αν σήμερα υπάρξει συμφωνία θα καθοριστεί και η ημερομηνία διεξαγωγής της πολυμερούς διάσκεψης (θα συμμετάσχουν ε/κ, τ/κ, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις βάσει του συντάγματος του 1960 Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία και πιθανόν η Ευρωπαϊκή Ένωση) στην οποία θα συζητηθεί το ακανθώδες θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τι αφορά όμως το συγκεκριμένο θέμα;

1. Την παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας (ΕΛΔΥΚ) και της Τουρκίας (ΤΟΥΡΔΥΚ) από το 1960 βάσει της συνθήκης συμμαχίας Ελλάδας – Τουρκίας – Βρετανίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

2. Αθήνα και Λονδίνο έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούν την συνέχιση την συμμετοχή τους σε νέο σύστημα εγγυήσεων. Από την πλευρά της η Άγκυρα αποδέχεται ότι το υφιστάμενο σύστημα δεν μπορεί να συνεχιστεί , ζητά όμως διατήρηση περιορισμένης μορφής εγγυήσεων αποδεχόμενη όμως να οριστεί ημερομηνία λήξης τους.

3. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει για μηδενικές εγγυήσεις και αποδέχεται να συζητήσει μόνο καθορισμό χρονοδιαγράμματος απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων.

4. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά διατήρηση περιορισμένης μορφής εγγυήσεων για το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο με χρονοδιάγραμμα λήξης εντός 15ετίας.

120 Ε/κ – Τ/κ οργανώσεις στέλουν μήνυμα στήριξης στους ηγέτες

Παράλληλα, σήμερα διοργανώνεται εκδήλωση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών οργανώσεων προκειμένου, όπως σημειώνουν οι οργανωτές, να στηριχθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων

Στη διακήρυξή τους οι 120 οργανώσεις αναφέρονται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας και σημειώνουν ότι «σ’ αυτή την πλέον κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, με την ελπίδα ότι αυτή την φορά θα έχουμε επιτυχή κατάληξη, η προοπτική της λύσης, της ειρήνης και της επανένωσης του τόπου και του λαού, είναι πλέον ορατή».

Ενόψει αυτής της προοπτικής, συνεχίζουν, «στηρίζουμε τις προσπάθειες για συμφωνημένη λύση και καλούμε τους δύο ηγέτες να διαπραγματευτούν σοβαρά και να καταλήξουν σε συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Τους καλούμε να παραμείνουν δεσμευμένοι στο όραμα μιας επανενωμένης και ειρηνικής Κύπρου, πατρίδας όλων των παιδιών της».

«Έφτασε η ώρα να αφήσουμε πίσω και να θάψουμε οριστικά την βία του παρελθόντος, τις εθνικιστικές εξάρσεις, την μισαλλοδοξία και να οικοδομήσουμε μαζί το κοινό μας μέλλον», τονίζουν και καλούν όλους τους Κύπριους να κινητοποιηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ