ΚΟΣΜΟΣ

Αθώοι στη φυλακή για εγκλήματα που δεν διέπραξαν (pics & vid)

Αθώοι στη φυλακή για εγκλήματα που δεν διέπραξαν (pics & vid)
Prison Books Collective

Κάποιοι βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, κάποιοι άλλοι είχαν την ατυχία να «αναγνωριστούν» από τα θύματά τους, άλλοι απλώς πλήρωσαν το γεγονός ότι ήταν μαύροι και έζησαν σε μια περίοδο που οι φυλετικές διακρίσεις και οι προκαταλήψεις καθόριζαν ζωές. Το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ θεωρείτο και θεωρείται ως ένα από τα πιο εξελιγμένα παγκοσμίως. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι αλάνθαστο. Κάθε άλλο...

Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν που δικαστές και ένορκοι έκλεισαν στη φυλακή αθώους ανθρώπους. Κι όσο και αν οι τελευταίοι φώναζαν για την αθωότητά τους, κανείς δεν έμπαινε στον κόπο να τους ακούσει... Τα λάθη στις καταδίκες έχουν πια περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογιίας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ιστορίες που θα μας θυμίζουν ότι για να φτάσουμε μέχρι εδώ, κάποιοι πλήρωσαν πολύ ακριβά λάθη άλλων και στερήθηκαν το πολυτιμότερο αγαθό.

Timothy Cole

Ο πολλά υποσχόμενος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στερήθηκε κάθε δυνατότητας να υλοποιήσει τα όνειρά του, εξαιτίας ενός εγκληματία, ενός υποτιθέμενου θύματός του και πολύ περισσότερο της ανικανότητας και της επιπολαιότητας συγκεκριμένων αστυνομικών και δικαστών. Με αφορμή τον βιασμό της μαθήτριας Michele Mallin, το 1985, ο Cole συνελήφθη και κατηγορήθηκε τόσο γι αυτόν το περιστατικό όσο και για δεκάδες άλλους βιασμούς που είχαν συμβεί εκείνη την περίοδο στο Τέξας.

Οι περιγραφές έκαναν λόγο για έναν βιαστή με τσιγάρο στο στόμα, ωστόσο ο Cole δεν κάπνιζε καθότι υπέφερε από άσθμα. Είχε, όμως, την ατυχία να εργάζεται στην περιοχή όπου έγινε ο βιασμός της Michele Mallin.

TIM COLE 2

PETITION SITE

Το θύμα κλήθηκε να αναγνωρίσει το άτομο που τη βίασε μέσα από φωτογραφίες με εγκληματίες που της έδειξαν οι αστυνομικοί. Κι όταν έπεσε πάνω στον Cole, τόνισε κατηγορηματικά ότι αυτός ήταν ο δράστης. Παρότι δεν υπήρχε κανένα φυσικό τεκμήριο που να υποδεικνύει ότι ο Cole προέβη σε αξιόποινη πράξη, παρότι δεν κάπνιζε και παρά το γεγονός ότι πολλοί μάρτυρες κατέθεσαν υπέρ του, τονίζοντας ότι την ώρα του βιασμού, ο νεαρός φοιτητής βρισκόταν σπίτι του και μελετούσε, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο βασιζόμενο μονάχα στην «αναγνώριση» και την υπόδειξη του θύματός και τον καταδίκασε σε 25ετή φυλάκιση.

TIM COLE3

images.morris.com

Κάποια χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1995, ο συγκρατούμενός του, Jerry Wayne Johnson ομολόγησε ότι εκείνος βίασε τη Michele Mallin. Κανείς, όμως, δεν έδωσε σημασία στην ομολογία αυτή. Ο Cole πέθανε τελικά μέσα στη φυλακή εξαιτίας επιπλοκών άσθματος. Είχε εκτίσει 14 χρόνια...

Με τη νέα τεχνολογία και τη χρήση του DNA, επιβεβαιώθηκε ότι ο βιαστής ήταν όντως ο Johnson και ότι ο Cole καταδικάστηκε λανθασμένα. Ήταν ο πρώτος Τεξανός στον οποίο οι Αρχές εξέφρασαν «μεταθανάτια» συγγνώμη.

Επιπλέον, έπειτα από συλλογή δεκάδων χιλιάδων υπογραφών, το Πανεπιστήμιο του Τέξας του απένειμε πτυχίο Νομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου του 2015.

tim cole 1

WIKIPEDIA

Michael Anthony Green

Πώς μπορεί άραγε να νιώθει ένας άνθρωπος ο οποίος έμεινε στη φυλακή για 27 ολόκληρα χρόνια χωρίς κανέναν απολύτως λόγο; Ο Michael Anthony Green πλήρωσε ακριβά την κακή του συνήθεια να κλέβει αυτοκίνητα... Όταν το 1983, μια γυναίκα βιάστηκε και εγκαταλείφθηκε μέσα σε ένα κλεμμένο ΙΧ, ο χρόνος ελευθερίας άρχισε να μετρά αντίστροφα για τον Green.

GREEN 1

webuserblog.com

Τα στοιχεία που είχαν οι Αρχές ήταν πραγματικά αστεία. Το ένα αφορούσε σε κατάθεση μαρτύρων που υποστήριξαν ότι μία εβδομάδα πριν το περιστατικό, τον είχαν δει να κυκλοφορεί στην περιοχή που έγινε ο βιασμός. Το δεύτερο είχε να κάνει με τις περιγραφές που έκαναν λόγο για έναν «νεαρό, μαύρο άνδρα». Το τρίτο στοιχείο αφορούσε στη διαδικασία αναγνώρισης από το θύμα. Αν και η κοπέλα αρχικά απάντησε αρνητικά στο ερώτημα «αυτός είναι;» όταν οι αστυνομικοί της έδειξαν φωτογραφίες υπόπτων, μια εβδομάδα αργότερα άλλαξε γνώμη και η απάντησή της έγινε καταφατική. Αυτά τα - στην καλύτερη περίπτωση - περιστασιακά στοιχεία φάνηκαν αρκετά στους δικαστές για να καταδικάσουν τον Green σε φυλάκιση 75 ετών.

GREEN 2

Houston Chronicle

Για καλή του τύχη, αρκετά χρόνια αργότερα, ο Green είδε την υπόθεση να ξανανοίγει και έγινε ένας από τους αρκετούς ανθρώπους που απαλλάχθηκαν από κάποιο έγκλημα χάρη στην τεχνολογία ταυτοποίησης (ή μη) μέσω DNA. Τον Ιούλιο του 2010 αποφυλακίστηκε έχοντας όμως χάσει τα 27 από τα 45 χρόνια ζωής του.

GREEN 3

ljworld.com

Juan Johnson

Ένας φόνος που διαπράχθηκε το 1989, έξω από νυχτερινό μαγαζί του Σικάγο, έγινε αιτία να αλλάξει άρδην και μέσα σε μια στιγμή η ζωή ενός 19χρονου τότε μαύρου ονόματι Juan Johnson. Τα μόνα στοιχεία που είχαν οι Αρχές ήταν ότι το θύμα που ονομαζόταν Ricardo Fernandez ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου και τρεις μάρτυρες που κατέθεσαν ότι δράστης ήταν ο Johnson, έπειτα - όπως αποδείχθηκε - από παραίνεση του ερευνητή της Αστυνομίας του Σικάγο Reynaldo Guevara.

1111111111111111111111

Chicago Sun-Times

Όταν αποκαλύφθηκε η πληροφορία ότι ο Guevara πίεσε τους τρεις υποτιθέμενους μάρτυρες να καταθέσουν εις βάρος του Johnson, Δικαστήριο του Ιλινόις επανεξέτασε και τελικά αθώωσε, το 2004, τον υποτιθέμενο δράστη. Παράλληλα, ο Johnson έλαβε ως αποζημίωση για τα 11,5 χρόνια που έμεινε χωρίς λόγο στη φυλακή, 21 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποζημίωση στην ιστορία του Σικάγο.

Randall Dale Adams

Η υπόθεση Άνταμς είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες στην ιστορία των εγκλημάτων που έλαβαν χώρα σε αμερικανικό έδαφος. Ένα απόγευμα του 1976, ο Randall Dale Adams έμεινε με το αυτοκίνητό του σε σχετικά ερημική τοποθεσία, στο Ντάλας των ΗΠΑ. Προς μεγάλη του... ατυχία και όχι τύχη, στο δρόμο του βρέθηκε ένας 16χρονος. Ο David Ray Harris ανταποκρίθηκε στο «αίτημα» για ωτοστόπ, εξυπηρέτησε τον Adams και μάλιστα οι δυο τους πέρασαν μια έντονη βραδιά, πίνοντας μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και καπνίζοντας πολύ μαριχουάνα. Οι δρόμοι τους χώρισαν όταν ο Harris άφησε τον Adams στο μοτέλ που νοίκιαζε.

randalldaleadams1

injusticeinfocus

Τα ξημερώματα, ένα περιπολικό σταμάτησε το ΙΧ του Harris. Την ώρα που οι αστυνομικοί Robert Wood και Teresa Turko κατευθύνονταν προς το αυτοκίνητο του 16χρονου για έναν τυπικό έλεγχο, αυτός πυροβόλησε πέντε φορές και σκότωσε τον Wood πριν πατήσει γκάζι και εξαφανιστεί. Ελάχιστες μέρες μετά, οι Αρχές εντόπισαν τον νεαρό στο σπίτι του, στο Τέξας και τον κάλεσαν για ανάκριση. Ο Harris κατέθεσε ότι όντως ήταν παρών στη δολοφονία του αστυνομικού, ωστόσο υποστήριξε ότι ο Adams ήταν αυτός που πάτησε τη σκανδάλη.

adams 2

Dallas Morning News

Με συνοπτικές διασικασίες και χωρίς να ενδιαφέρουν κανέναν οι φωνές του περί αθωότητας, ο Randall Dale Adams καταδικάστηκε σε θάνατο. Στάθηκε όμως τυχερός στη μεγάλη του ατυχία. Η εκτέλεσή του καθυστέρησε για γραφειοκρατικούς λόγους και μετά τα γυρίσματα ενός ερευνητικού ντοκιμαντέρ με τίτλο The Thin Blue Line, προέκυψαν πολλά στοιχεία που υποδείκνυαν την αθωότητά του. Αποφυλακίστηκε και λυτρώθηκε το 1989. Πέθανε στα 61 του, στις 30 Οκτώβρη του 2010, έχοντας προηγουμένως προσπαθήσει σκληρά να αποκοπεί από κάθε τι που τον συνέδεε με το παρελθόν του.

West Memphis Three

Μια από τις πιο περίεργες δικαστικές υποθέσεις του προηγούμενου αιώνα. Οι «τρεις του δυτικού Μέμφις» δεν είναι άλλοι από τους νεαρούς Damien Echols, Jason Baldwin και Jessie Misskelley που κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για τη δολοφονία τριών ανήλικων παιδιών, το 1993.

memphis 3 a

Οι φερόμενοι ως δράστες / Youtube

Την περίοδο της δολοφονίας, οι τρεις του Μέμφις ήταν δακτυλοδεικτούμενοι, θεωρούνταν αποβράσματα και λάτρεις του Σατανά και έγιναν αμέσως ύποπτοι, παρότι το παραμικρό στοιχείο δεν τους συνέδεε με το περιστατικό. Άγνωστο γιατί και υπό ποιες συνθήκες, όμως, ο Misskelley ομολόγησε την ενοχή του και δήλωσε ότι οι δύο φίλοι του υπήρξαν συνεργοί στη δολοφονία.

memphis 3

Τα τρία ανήλικα θύματα / Youtube

Ο Misskelley τελικά ανακάλεσε και με το πέρασμα των ετών, ιατροδικαστικά αρχεία και τεστ DNA που πραγματοποιήθηκαν απάλλαξαν το τρίο, από κάθε πιθανότητα να έχει διαπράξει έγκλημα. Οι Echols, Baldwin και Misskelley αποφυλακίστηκαν τελικά στις 19 Αυγούστου του 2011, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες εγκλεισμού σε φυλακές και αφού νωρίτερα είχαν απασχολήσει τα μίντια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση δολοφονίας των τριών παιδιών παραμένει ανεξιχνίαστη.

memphis3 b

Youtube

* Με πληροφορίες από Wikipedia, New York Times, Lubbockonline.org, Criminaljusticedegreesguide.com, Opperman Report

ΔΗΜΟΦΙΛΗ