ΚΟΣΜΟΣ

Άνγκελα Μέρκελ: Είμαι μέρος της λύσης

Άνγκελα Μέρκελ: Είμαι μέρος της λύσης

Με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος τόσο απέναντι στη Γερμανία όσο και απέναντι στην Ευρώπη, η Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε χθες, την απόφασή της να είναι και πάλι υποψήφια.

Η καγκελάριος, σε συνέντευξή της, στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ARD, εξήγησε πως η απόφασή της να διεκδικήσει μία τέταρτη θητεία –έπειτα από 11 χρόνια στην καγκελαρία- δεν ήταν μια καθόλου ασήμαντη απόφαση. Κι όπως είπε, το σκεφτόταν ατελείωτο καιρό.

Στη συνέντευξή της, η Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι το γεγονός ότι διανύουμε δύσκολους καιρούς έπαιξε αναμφίβολα ρόλο στην λήψη της απόφασής της. Κι αυτό, γιατί η ίδια νιώθει μέρος της λύσης του προβλήματος.

Merkel Wolf CDU 2015 12 14T114139Z 1727415102 LR2EBCE0WH4ML RTRMADP 3 GERMANY CONSERVATIVES

Η υποψηφιότητα δεν ήταν εύκολη απόφαση για την καγκελάριο Μέρκελ. Όπως αποκάλυψε, έθεσε πολλά ερωτήματα στον εαυτό της. Όπως για παράδειγμα:

«Μπορείς να δώσεις στη χώρα σου κάτι ακόμα;»

«Επαρκούν οι δυνάμεις σου να το κάνεις;»

«μήπως δεν μπορείς;»

Οι απαντήσεις που πήρε ήταν θετικές, και έτσι, η καγκελάριος είναι χαρούμενη που μπορεί να πει «ναι, θα συμμετάσχω ξανά σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα».

Με λίγες λέξεις, οι παράγοντες που επηρέασαν την καγκελάριο είναι η εκλογή Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η άνοδος της ακροδεξιάς, το Brexit, η επίσκεψη Ομπάμα, η τροπή που έχει πάρει το προσφυγικό και η οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Κυρίως όμως ότι η ίδια νιώθει υγιείς και δυνατή για να προσφέρει.

2015 12 15T130514Z 95293042 LR2EBCF10CF2K RTRMADP 3 GERMANY CONSERVATIVES

Ο κίνδυνος ανόδου της κεντροδεξιάς

Η καγκελάριος δεν αγνοεί τον κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς στη Γερμανία, στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως έκανε γνωστό, ένα βασικό συστατικό του προεκλογικού της προγράμματος θα είναι: «Η μάχη για τις δημοκρατικές μας αξίες καθώς και η υπεράσπιση του τρόπου ζωή μας απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού».

Η Μέρκελ εκτίμησε ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2017 θα είναι οι «δυσκολότερες» που έχουν γίνει «τουλάχιστον από την επανένωση του 1990», λόγω της πόλωσης της κοινωνίας και των πρόσφατων εκλογικών επιτυχιών του ξενοφοβικού, αντιμεταναστευτικού, κινήματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Merkel

Το ακροδεξιό κόμμα, άλλωστε, πέτυχε εντυπωσιακές νίκες φέτος στις περιφερειακές εκλογές, εκμεταλλευόμενο τον φόβο και τη δυσαρέσκεια από την άφιξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη χώρα το 2015.

Μεταξύ των αξιών που θα υπερασπιστεί, εκτός από τη δημοκρατία, η Μέρκελ ανέφερε την ελευθερία και το κράτος δικαίου. «Αυτό με καθοδηγεί», συνέχισε, κρίνοντας ότι οι εκλογικές «διαμάχες» αποτελούν τμήμα μιας φυσιολογικής δημοκρατικής διαδικασίας αλλά δεν θα πρέπει να μεταβάλλονται σε «μίσος» για τον άλλο.

"Ο στόχος μου είναι να εργαστώ για τη συνοχή της κοινωνίας", συνέχισε, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η ενίσχυση του μίσους.

«Είμαι μέρος της λύσης»

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί, γιατί αυτοί που απλώς λένε «όχι» και επικρίνουν συνεχώς, ισχυρίζονται πως «είναι ο λαός».

«Και εγώ είμαι λαός όπως και άλλοι», τόνισε η Μέρκελ. «Το AfD έχει κολλήσει βέβαια σε μένα» αλλά δεν θα παρακάμψει έτσι το πρόβλημα «Είμαι μέρος της λύσης», είπε χαρακτηριστικά αποκρούοντας τις επικρίσεις του.

wwwwww

Η εκλογή Τραμπ

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια ερωτήματα στα οποία η Γερμανίδα καγκελάριος δυσκολεύτηκε να απαντήσει. Για παράδειγμα, στο ερώτημα αν η εκλογή Τραμπ σχετίζεται με την απόφασή της να είναι και πάλι υποψήφια.

Μετά την εκλογή Τραμπ, η καγκελάριος προέτρεψε τους Γερμανούς να υπερασπιστούν την «ανοιχτόμυαλη» πολιτική της χώρας τους, προειδοποιώντας ότι η νίκη Τραμπ ενδέχεται να εκτραχύνει τον διάλογο για την κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη.

Άλλωστε, ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα «παρανοϊκή» την πολιτική της Μέρκελ και της έχει χρεώσει την έλευση ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη χώρα της, καθώς και την αύξηση της εγκληματικότητας.

Όταν ο δημοσιογράφος την ρώτησε για το αν η εκλογή Τραμπ επηρέασε την απόφασή της, η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε με ένα ρητορικό ερώτημα: “Θα είχα αποφασίσει διαφορετικά, εάν δεν είχε γίνει το Brexit;”

Angela Merkel car

Brexit

H 62χρονη καγκελάριος θεωρείται από πολλούς η σταθεροποιητική δύναμη στην Ευρώπη σε μία περίοδο αβεβαιότητας, μετά και την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Η Μέρκελ άλλωστε εμμένει στην απόφασή της να μην συζητά σε βάθος με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, το θέμα της Βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν γίνει επίσημη επίκληση του άρθρου 50.

Η επίσκεψη Ομπάμα και η «Πλανητάρχης» Άνγκελα

Η καγκελάριος τόνισε ότι μαζί με άλλους μπορεί να επιτύχει συμβιβασμούς και να κάνουν προόδους. «Θα ήταν ωστόσο γκροτέσκο και παράλογο να παρουσιαζόμουν ως ο κύριος πυλώνας”, είπε, προφανώς, υπαινισσόμενη την αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι η εναπομείνασα κύρια εκπρόσωπος των ελεύθερων, ανοικτών δυτικών δημοκρατιών.

PicMonkey Collage copy

Αυτό το καθήκον δεν μπορεί να το αναλάβει ένας άνθρωπος μόνος του, σημείωσε, "οι νίκες επιτυγχάνονται από τους πολλούς", είπε.

Οι Γερμανοί θέλουν ξανά Μέρκελ στην Καγκελαρία

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος από το 2000 και βρίσκεται στην εξουσία από το Νοέμβριο του 2005.

Εάν επανεκλεγεί το 2017 θα φτάσει το ρεκόρ του συνιδρυτή του κόμματος Κόνραντ Άντεναουερ και του Χέλμουτ Κολ, με 14ετή και 16ετή θητεία στην καγκελαρία αντιστοίχως. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Reuters, δεν είναι βέβαιο ότι ακόμα κι αν κερδίσει την τέταρτη θητεία θα καταφέρει να παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το τέλος.

2016 11 03T133017Z 1553271975 S1BEUKSENXAA RTRMADP 3 GERMANY COALITION

Αν και η δημοτικότητά της γνωρίζει πτώση, σε σχέση με παλαιότερα, η Μέρκελ διατηρεί την λαϊκή στήριξη.

Θεαματική είναι η δημοσκοπική άνοδος της Μέρκελ με την πλειοψηφία των Γερμανών να επιθυμεί να είναι ξανά καγκελάριος, μετά τις εκλογές του 2017.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Enmid, η οποία δημοσιοποιήθηκε λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της Μέρκελ, εάν ήταν να εκλεγεί άμεσα από το λαό καγκελάριος στη Γερμανία, η Μέρκελ θα εκλεγόταν με 51% έναντι 21% του δυνητικού αντιπάλου της.

Πότε έρχεται το τέλος ενός πολιτικού;

Τέλος, στο ερώτημα, πότε νομίζει ότι έρχεται το τέλος ενός πολιτικού, η σιδηρά κυρία απάντησε: «Δεν θέλω να είμαι τότε ένα μισοπεθαμένο ερείπιο» και πρόσθεσε γελώντας πως κοιτάζοντας τον καθρέφτη «βρίσκω ότι δεν είμαι ακόμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ