ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 7,3R στο Τόκιο

Σεισμός 7,3R στο Τόκιο

Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο Τόκιο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν φθάσει στις αρχές πληροφορίες για σοβαρές υλικές ζημιές ή θύματα, όπως μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, κάνοντας λόγο για εκδήλωσης πυρκαγιάς σε διυλιστήριο

Όπως αναφέρει το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο USGS, το επίκεντρο της ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίζεται ανοικτά των ακτών της νομαρχίας Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του USGS, το εστιακό βάθος της ισχυρής σεισμικής δόνησης είναι μόλις 10 χιλιόμετρα. Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι αναμένεται να πλήξει τις ακτές της χώρας τσουνάμι.

Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποίηση άμεσης εκκένωσης των παραθαλάσσιων περιοχών στην περιφέρεια Φουκουσίμα και κάνουν λόγο για επικείμενο τσουνάμι με κύματα τουλάχιστον τριών μέτρων.

Σε ορισμένες περιοχές έχει ήδη καταγραφεί ένα πρώτο, μικρό τσουνάμι, όμως υπάρχει κίνδυνος τα επόμενα κύματα να είναι πολύ πιο ισχυρά, σύμφωνα με την σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK έχει διακόψει την κανονική ροή του προγράμματός της και μεταδίδει όποια πληροφορία δίνουν στη δημοσιότητα οι αρχές.

Δείτε live εικόνα εδώ

Σειρήνες ακούγονται στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού της Οναχάμα στη Φουκουσίμα

Μνήμες από τη Φουκουσίμα

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της νήσου Χονσού, όπου βρίσκεται το Τόκιο, ξυπνώντας απότομα εκατομμύρια κατοίκους της. Η νομαρχία Φουκουσίμα –στα ανοικτά της οποίας έγινε ο ισχυρός σεισμός– είχε ήδη υποστεί τεράστιες καταστροφές από τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011.

Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν ότι καταγράφουν δεδομένα στις εγκαταστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών Φουκουσίμα Νταϊίτσι, όπου είχε σημειωθεί το δυστύχημα τον Μάρτιο του 2011, και του Φουκουσίμα Ντάινι.

Έως αυτήν την ώρα διατείνονται ότι δεν έχει καταγραφεί καμιά ανωμαλία. Η λειτουργία όλων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην περιοχή έχει διακοπεί.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένα κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης συγκεντρώνει πληροφορίες και δίνει οδηγίες στα σωστικά συνεργασία, στους δήμους και στους κατοίκους.

Η μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου περί τη 01:00 (ώρα Ελλάδας).

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Η περιοχή αυτή πλήττεται κάθε χρόνο από το 20% των ισχυρότερων σεισμών που σημειώνονται σε όλο τον κόσμο.

Τον Απρίλιο, σε μια σειρά ισχυρών σεισμών και μετασεισμών στην περιοχή του Κουμαμότο (νοτιοδυτικά) σκοτώθηκαν περίπου 50 άνθρωποι. Τον Μάρτιο του 2011, ο πολύ ισχυρός σεισμός και τα τσουνάμι που ακολούθησαν στοίχισαν τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους και προκάλεσαν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ