ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις

Κυπριακό: Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί.

Μετά από ένα διπλωματικό θρίλερ, με επεισόδια τόσο στο Μοντ Πελεράν, όπου βρίσκονταν οι αντιπροσωπείες των δύο κοινοτήτων, όσο και σε Αθήνα και Άγκυρα, τα ξημερώματα της Τρίτης ανακοινώθηκε το ναυάγιο, καθώς οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν επί των κριτηρίων για τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν στα κριτήρια επιστροφής των Eλληνοκυπρίων στις εστίες τους ως αποτέλεσμα των εδαφικών αναπροσαρμογών. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το θέμα που «κόλλησε» τη διαδικασία ήταν η επιστροφή ή μη της περιοχής της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Λίγο μετά τις 01:30, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του Οργανισμού στην οποία αναφέρεται:

O Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακκιντζί έχουν εμπλακεί σε σοβαρές και διαρκείς διαπραγματεύσεις κατά τις τελευταίες δύο μέρες στο Μοντ Πελεράν. Παρά τις καλύτερες προσπάθειες τους δεν στάθηκε δυνατό να επιτύχουν τις αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για τις εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν στην Κύπρο και να εξετάσουν πώς προχωρούν. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Εσπεν Μπαρτ Άιντε θα φέρει αυτές τις εξελίξεις εις γνώση του Γενικού Γραμματέα.

cyprus un


Λίγα λεπτά νωρίτερα, o κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έγραψε στο twitter:

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, με τις δύο πλευρές να φτάνουν πολύ κοντά σε συμφωνία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ήδη προσημειωθεί ημερομηνίες εντός Δεκεμβρίου για το επόμενο βήμα της διαπραγμάτευσης: τη σύγκληση πολυμερούς Διάσκεψης για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Και τώρα Blame Game;

Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του ναυαγίου, τουρκοκυπριακές διπλωματικές πηγές διοχέτευαν την πληροφορία για διακοπή των συνομιλιών εξ υπαιτιότητας της ελληνοκυπριακής πλευράς, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας στην Ελβετία, η οποία προέβη και σε διατύπωση παραπόνου εντός της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Δεν είναι επιθυμία της ε/κ πλευράς να μπει σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν,προσθέτοντας: "δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς για την κατάληξη των συνομιλιών".

Σημείωσε, επιπλέον, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις αλλά και για όσα έγιναν στην Ελβετία μόλις επιστρέψει στη Λευκωσία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η διαδικασία «κόλλησε» στο κριτήριο της επιστροφής των ελληνοκυπρίων ως αποτέλεσμα των εδαφικών αναπροσαρμογών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς για το κατά πόσο το θέμα της πολυμερούς διάσκεψης επηρέασε τη στάση των δύο πλευρών επί των κριτηρίων του εδαφικού, απάντησε: “σε καμία απολύτως περίπτωση γιατί η ημερομηνία για μια πολυμερή διάσκεψη ήταν καθορισμένη, αν υπήρχαν αυτά που έπρεπε να γίνουν, δηλαδή συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως αποτύπωσή τους στο χάρτη. Αν υπήρχε αυτή η πρόοδος όσον αφορά τα κριτήρια και στο χάρτη, ήμασταν έτοιμοι απόψε, σε συνεννόηση και με την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινωθεί η ημερομηνία όσον αφορά την πολυμερή διάσκεψη".

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά το αποτέλεσμα στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως γνωρίζει ότι, μετά από αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού, υπήρξε τουρκική ανταπόκριση για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης, ενδεχομένως το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, και εξέφρασε την ελπίδα αυτή να πραγματοποιηθεί.

Για απογοήτευση της τ/κ πλευράς και υπερβολικά αιτήματα της ε/κ μίλησε ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακκιντζί Μπαρίς Μπουρτζιού, ο οποίος υποστήριξε ότι ήρθαν αντιμέτωποι με υπερβολικά αιτήματα εκ μέρους της ε/κ πλευράς και ότι “δεν μπορούν έτσι να γίνονται διαπραγματεύσεις”. Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού, σε δηλώσεις του προς τους τ/κ απεσταλμένους των ΜΜΕ, μετά την ανεπιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, ανέφερε ότι δόθηκε ένα αριθμητικό εύρος της τάξης του 78.000 και 90.000 όσον αφορά τους Ε/κ που θα επέστρεφαν στα εδάφη που θα δίδονταν πίσω μεταξύ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ