ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο που θα αθώωνε βιαστές αν παντρεύονταν το θύμα τους

Τουρκία: Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο που θα αθώωνε βιαστές αν παντρεύονταν το θύμα τους
REUTERS/ OSMAN ORSAL

Σάλο προκάλεσε στην Τουρκία το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση, το οποίο προέβλεπε την αθώωση όσων έχουν συλληφθεί για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, εφόσον ο δράστης δεχόταν να παντρευτεί το θύμα του.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις το Σαββατοκύριακο κατά του σχεδίου νόμου. Επιπλέον, πάνω από 800.000 Τούρκοι συνυπέγραψαν διαδικτυακή πρωτοβουλία, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και στις τάξεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης και των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των ανηλίκων. Την τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων ζήτησαν και μέλη του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.

Οι σφοδρές αντιδράσεις ανάγκασαν τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρέμβει, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με ευρεία συναίνεση. «Θεωρώ άκρως οφέλιμο, η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ' όψη τις επικρίσεις και προτάσεις που προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας, να λύσει αυτό το θέμα με ευρεία συναίνεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σήμερα, Τρίτη.

Λίγες ώρες μετά την παρέμβαση αυτή ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο αποσύρεται και θα επανέλθει σε επιτροπή για διαβούλευση, ούτως ώστε να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση, όπως ζήτησε ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο έχει ως στόχο την επανόρθωση καταστάσεων όπου άνδρες βρίσκονται στη φυλακή έχοντας παντρευτεί γυναίκες κάτω των 18 ετών σε θρησκευτική τελετή και με την συναίνεση της οικογένειάς τους.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η απόσυρση του κειμένου έχει ως στόχο «να δοθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο αναγκαίος χρόνος για να επεξεργασθούν τις προτάσεις τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ