ΚΟΣΜΟΣ

ΟΟΣΑ: Ο πληθυσμός της Ε.Ε. ζει περισσότερο αλλά...

ΟΟΣΑ: Ο πληθυσμός της Ε.Ε. ζει περισσότερο αλλά...

Ο πληθυσμός της Ε.Ε. ζει περισσότερο αλλά όχι απαραίτητα με καλύτερη υγεία, υπογραμμίζει μια έρευνα που δημοσιοποίησαν από κοινού ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συνιστούν καλύτερη πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα.

Το τμήμα του πληθυσμού που είναι άνω των 65 ετών αυξήθηκε στην ΕΕ, περνώντας από ένα ποσοστό μικρότερο του 10% το 1960 σχεδόν στο 20% το 2015 και αναμένεται να φθάσει σχεδόν το 30% έως το 2060.

Το προσδόκιμο ζωής υπερβαίνει τα 80 έτη σε 18 κράτη μέλη (η Σλοβενία είναι η μοναδική χώρα της ανατολικής Ευρώπης που περιλαμβάνεται σε αυτές), όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα ένδειξη καλής υγείας, υπογραμμίζει η έκθεση, καθώς περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ένωση υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες.
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι σε εργάσιμη ηλικία πεθαίνουν από χρόνιες ασθένειες κάθε χρόνο, κάτι που κοστίζει 115 δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες της ΕΕ.

Η κοινωνική βοήθεια που συνδέεται με θέματα υγείας (καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτης, ψυχολογικά προβλήματα) "κοστίζει" πολύ: το 1,7% του ΑΕΠ κάθε χρόνο κατά μέσο όρο αναλώνεται σε επιδόματα για ανικανότητα προς εργασία ή σε άδειες ασθενείας, περισσότερα από ό,τι για επιδόματα ανεργίας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία Βιτένις Αντριουκάιτις, σύμφωνα με μια ανακοίνωση, εξέφρασε λύπη που ένας "μεγάλος αριθμός ανθρώπων πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να αποτραπούν και συνδέονται με παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία".

Όπως αναφέρειτο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ΕΕ, ένας άνθρωπος στους πέντε συνεχίζει το κάπνισμα και το 16% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, έναντι 11% το 2000. Η παχυσαρκία, μαζί με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αποτελούν προβλήματα "όλο και πιο σημαντικά" σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Η γήρανση του πληθυσμού και τα αυξανόμενα ποσοστά των χρόνιων ασθενειών, σε συνδυασμό με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς καθιστούν "απαραίτητη" μια αλλαγή στην παροχή υγειονομικής φροντίδας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Αναφέρει μεταξύ άλλων την επέκταση της υγείας που παρέχεται ηλεκτρονικά, αλλά και τη μείωση των ημερών νοσηλείας και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Οι δαπάνες για την υγεία το 2015 αποτελούσαν το 9,9% του ΑΕΠ στην ΕΕ, έναντι 8,7% το 2005.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ