ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικάνικες εκλογές: Για επανακαταμέτρηση των ψήφων σε τρεις Πολιτείες «παλεύει» η Τζιλ Στάιν

Αμερικάνικες εκλογές: Για επανακαταμέτρηση των ψήφων σε τρεις Πολιτείες «παλεύει» η Τζιλ Στάιν
EPA/GREEN PARTY / HANDOUT

Ούτε μήνας δεν έχει περάσει από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ με θριαμβευτή τον Ντόναλντ Τραμπ και οι φωνές περί νοθείας του αποτελέσματος πληθαίνουν.

Στην «παρέα» των πανεπιστημιακών και των ακτιβιστών που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν ενδείξεις ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου είναι προϊόν νοθείας, ήρθε να προστεθεί και η Τζιλ Στάιν, η υποψήφια των «Πρασίνων» για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η Στάιν δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων σε πολλές Πολιτείες, ειδικά σε εκείνες που ήταν καθοριστικές για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Είναι μάλιστα τόσο αποφασισμένη, ώστε έκανε και μια διαδικτυακή καμπάνια με σκοπό να συγκεντρώσει το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για να υποβάλλει το αίτημα της επανακαταμέτρησης των ψήφων σε Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν.

Στις δύο τελευταίες ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε στον... πόντο την Χίλαρι Κλίντον, ενώ το τελικό αποτέλεσμα στο Μίσιγκαν δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό, με τους δύο υποψήφιους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την τελική επικράτηση.

Φαίνεται όμως είναι πολλοί εκείνοι που τάσσονται στο πλευρό της και υποστηρίζουν τον σκοπό της, δεδομένου ως το βράδυ της Τετάρτης είχαν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερα από τα 2 εκατομμύρια δολάρια που χρειάζονται για την υποβολή του αιτήματος επανακαταμέτρησης στο Ουισκόνσιν. Όπως αναφέρει ο Guardian το ποσό που συγκέντρωσε η Τζιλ Στάιν αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της η Τζιλ Στάιν τόνισε πως αποφάσισε να δράσει έχοντας αδιάσειστα στοιχεία για «ανωμαλίες» στην διαδικασία της ψηφοφορίας, αλλά και γιατί-όπως υποστηρίζει- οι αναλύσεις των στοιχείων, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ομοσπονδιακές αρχές, υποδεικνύουν ότι υπάρχουν «σημαντικές αποκλίσεις» στο σύνολο των ψήφων.

«Αυτές οι ανησυχίες πρέπει να διερευνηθούν πριν την επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2016», δήλωσε η Τζιλ Στάιν, η καμπάνια της οποίας χρειάζεται να συγκεντρώσει περί τα 6 με 7 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μπορέσει να υποβάλλει αίτημα επανακαταμέτρησης και στις τρεις Πολιτείες όπου το αποτέλεσμα τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ενδείξεις για νοθεία αποτελέσματος και παρεμβάσεις υποστηρίζουν ότι έχουν πανεπιστημιακοί και ακτιβιστές, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά την πλήρη επανακαταμέτρηση των ψήφων. Μάλιστα προτρέπουν και την Χίλαρι Κλίντον να συστρατευθεί στον αγώνα τους, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα σε πολιτείες-κλειδιά, με την επίκληση προβλημάτων στην καταμέτρηση των ψήφων, αλλά και την προσπάθεια ενδεχόμενης ηλεκτρονικής αλλοίωσης των τελικών αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, ετοιμάζουν και μια έκθεση με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει την οποία θα παραδώσουν στο Κογκρέσο και σε άλλες αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για μια 18σέλιδη έκθεση η οποία περιλαμβάνει στοιχεία που «δείχνουν» αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος σε Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν.

Την ίδια ώρα, σε ένα παράδοξο του αμερικανικού εκλογικού συστήματος, το προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον σε αριθμό ψήφων πλησιάζει τώρα τα δύο εκατομμύρια ψήφους.

Η Κλίντον έχασε την πλειοψηφία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ενώ ο αυξανόμενος αριθμός της λαϊκής ψήφου υπέρ της δεν πρόκειται ν' αλλάξει κάτι αναφορικά με το ποιος θα είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, τόσο βοηθοί όσο και σύμμαχοι της Κλίντον εκτιμούν ότι η διεύρυνση της ψαλίδας στη λαϊκή ψήφο της δίνει το δικαίωμα ν΄ αμφισβητήσει ενδεχόμενες επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ.

Με δεδομένη την καταμέτρηση που έγινε χθες το απόγευμα η Κλίντον προηγείται με 1,82 εκατομμύρια ψήφους (63.964.956 Κλίντον, 62.139.188 Τραμπ) όπως δείχνουν τα στοιχεία προκαταρκτικών καταμετρήσεων.

Η εκλογική αποτυχία της Κλίντον στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου αποδίδεται στη μη αποτελεσματική απόδοση της προεκλογικής της εκστρατείας στο Μίσιγκαν, στην Πενσιλβανία, αλλά και στο Ουισκόνσιν.

Ο Τραμπ νίκησε στην Πενσιλβανία και το Ουισκόνσιν, ενώ το αποτέλεσμα στο Μίσιγκαν δείχνει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, δύο και πλέον εβδομάδες από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ