ΚΟΣΜΟΣ

Κατασκοπεύοντας τον ISIS με ένα U2 «Dragonlady» από τα όρια της ατμόσφαιρας (Pics+Vid)

Κατασκοπεύοντας τον ISIS με ένα U2 «Dragonlady» από τα όρια της ατμόσφαιρας (Pics+Vid)
CNN

Η προετοιμασία των πιλότων ενός U2 «Dragonlady» μοιάζει με αυτή των κοσμοναυτών. Για την μάχη κατά του ISIS προετοιμάζονται λες και πάνε στο διάστημα. Φορώντας το τεράστιo λευκό κράνος και την κίτρινη διαστημική στολή ανεβαίνουν στο αεροσκάφος.

 

Οι στολές τους πρέπει να ψύχονται, διαφορετικά θα πεθάνουν από θερμοπληξία μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτή η στολή είναι αναγκαία για την προστασία των μελών του πληρώματος καθώς πετούν σε αποστολές επιτήρησης πάνω από το Ιράκ και τη Συρία. Πετούν στα 70.000 πόδια με σκοπό να οριοθετήσουν τους στόχους όπου βρίσκονται μαχητές του ISIS.

Το CNNi εξασφάλισε, μια σπάνια αποκλειστική πρόσβαση σε πλήρωμα ένος U2 της Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία το οποίο πέταξε πάνω από μια μυστική τοποθεσία στη Μέση Ανατολή. Στο ρεπορτάζ μπορέσαμε να προσδιορίσουμε μόνο τους πιλότους από το βαθμό τους, το όνομα και σήμα κλήσης τους.

Γνωρίσαμε τον πιλότο Steven, του οποίου το διακριτικό είναι «meathead». Έφτασε στο αεροπλάνο σε ένα λεωφορείο παρόμοιο με εκείνο που πάνε οι αστροναύτες στο διαστημικό σκάφος.

Ήταν συνδεδεμένος με μια κινητή μονάδα ψύξης σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Την ίδια στιγμή δεκάδες προσωπικού εδάφους προετοίμαζαν το U2 για μια αποστολή 10 ωρών.

«Κάνεις πράγματα για να απασχολείς το μυαλό σου», δήλωσε ο λοχαγός. Steven, αναφερόμενος στις ώρες που πρέπει να κάτσει στο πιλοτήριο.«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα παιδιά στο έδαφος οι οποίοι μας κρατούν απασχολημένους».

Το «Dragonlady» απογειώθηκε λίγο αργότερα για την Μέση Ανατολή. Το U2 είναι κατασκευασμένο να πετάει ψηλά. Μπορεί να φτάσει στα 70.000 πόδια, καθιστώντας το ένα σημαντικό εργαλειο στην προσπάθεια να «ανιχνευτούν» μαχητές του ISIS.

«Με το U2 είμαστε σε θέση να τους εντοπίσουμε», δήλωσε ένας άλλος πιλότος, ο Matt.

Τα U2 είναι αεροπλάνα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Πετούν από την δεκαετία του 1950 ωστόσο έχουν εκσυγχρονιστεί με νέους αισθητήρες και κάμερες, που τα καθιστά ένα σημαντικά εργαλεία στον πόλεμο κατά του ISIS.

Αλλά είναι δεν είναι τα μόνα μέσα που ελέγχουν τους μαχητές από αέρος. Τα Drones «παίζουν» επίσης ένα σημαντικό ρόλο. Στον ουρανό θα βρεις να πετούν τα Global Hawk που έχουν αυτονομία 24 ώρες αλλά και άλλα μικρότερα.

«Βλέπω συνεχή πρόοδο», δήλωσε ο συνταγματάρχης Paul Birch, ο επικεφαλής της 380ης Μοίρας Επιχειρήσεων.

Παρ’ ότι υπάρχουν εκατοντάδες αεροπλάνα που πετούν πάνω από τον ουρανό της Συρίας και του Ιράκ ψάχνοντας για μαχητές του ISIS αυτοί αντιστέκονται σθεναρά στις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις που προσπαθούν να ανακαταλάβουν το μεγαλύτερο προπύργιο τους, τη Μοσούλη.

U2 'Dragonlady' pilots spy on ISIS from the edge of space

By Fred Pleitgen, CNN Senior International Correspondent

ΔΗΜΟΦΙΛΗ