ΚΟΣΜΟΣ

Εμπρησμό βλέπουν πίσω από την πύρινη κόλαση στο Ισραήλ

Εμπρησμό βλέπουν πίσω από την πύρινη κόλαση στο Ισραήλ
REUTERS/Baz Ratner

Στο έλεος καταστροφικών πυρκαγιών βρίσκεται εδώ και τρεις ημέρες το Ισραήλ με τις αρχές να υποψιάζονται εμπρησμούς και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να προειδοποιεί ότι στο εξής κάθε φωτιά που οφείλεται σε εμπρησμό, θα αντιμετωπίζεται ως «τρομοκρατική ενέργεια».

Την Πέμπτη υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να απομακρυνθούν από τη Χάιφα, τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι, εξαιτίας της πύρινης κόλασης.

Ολόκληρες συνοικίες της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ στις ακτές της Μεσογείου, ένα πανεπιστήμιο, σχολείο και σωφρονιστικά ιδρύματα εκκενώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, έκανε λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση.

2016 11 25T074915Z 2110563199 S1AEUOVECPAB RTRMADP 3 ISRAEL FIRES

Πηγή: REUTERS/Ronen Zvulun

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών επιβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι μετέφεραν σε νοσοκομεία περίπου 60 ελαφρά τραυματίες. Η πλειονότητά τους νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα.

Εικόνες με φλόγες ύψους πολλών μέτρων να καταστρέφουν συνοικίες στην καρδιά της Χάιφα, μιας πόλης με πληθυσμό τουλάχιστον 300.000 κατοίκων, μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα του Ισραήλ, ενώ η πύρινη λαίλαπα εξαπλώθηκε και σε ένα πρατήριο καυσίμων και οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε στην περιοχή δύο τάγματα και κάλεσε εφέδρους για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς, ενώ έκλεισε και το τοπικό αεροδρόμιο.

2016 11 25T074907Z 1431143882 S1AEUOVECHAA RTRMADP 3 ISRAEL FIRES

Πηγή: REUTERS/Ronen Zvulun

Δεν ζει όμως μόνον η Χάιφα τον πύρινο εφιάλτη, καθώς την Πέμπτη αναφέρθηκαν φωτιές και στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, στο Νατάφ και το Σαάρ Χαγκάι, στο Μοντιίν (κεντρικά), όπως επίσης στο Ταλμόν, ισραηλινό εποικισμό στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία έκανε γνωστό πως τριακόσια παιδιά απομακρύνθηκαν από ένα σχολείο στο Ταλμόν.

Τα αίτια των πυρκαγιών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, με την αστυνομία να μην δίνει προς το παρόν κανένα στοιχείο, αλλά να επισημαίνει πως έχει λόγους να πιστεύει πως πολλές από αυτές είναι έργο εμπρηστών.

«Επρόκειτο για εμπρησμούς σε πολλές περιπτώσεις αλλά (επίσης) σε πολλές περιπτώσεις δεν επρόκειτο για εμπρησμό» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας Ρόνι Αλσέιχ σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Είναι πιθανόν στις περιπτώσεις που ήταν έργο εμπρηστών, (η έρευνα) να κατευθύνεται προς εθνικιστικά κίνητρα», υπαινισσόμενος πολιτικά κίνητρα.

Από την πλευρά του υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτης ενός ακροδεξιού κόμματος, δήλωσε ότι όποιος έβαλε τη φωτιά δεν θα μπορούσε να είναι Εβραίος, αφήνοντας αιχμές κατά Αράβων ή Παλαιστινίων.

Κι ενώ η έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών είναι σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές αρχές θα αντιμετωπίσουν ως «τρομοκρατική ενέργεια» κάθε φωτιά που οφείλεται σε εμπρησμό.

«Κάθε πυρκαγιά που οφείλεται σε εσκεμμένη ενέργεια ή είναι αποτέλεσμα υποκίνησης σε μίσος συνιστά τρομοκρατική ενέργεια από κάθε άποψη (και) θα αντιμετωπιστεί αναλόγως και θα τιμωρηθεί με την αυστηρότητα που απαιτείται» δήλωσε ο Νετανιάχου από τη Χάιφα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ