ΚΟΣΜΟΣ

Αίτημα για επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Ουισκόνσιν κατέθεσε η Τζιλ Στάιν

Αίτημα για επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Ουισκόνσιν κατέθεσε η Τζιλ Στάιν
Ο Ντόναλντ Τραμπ δίνει τα χέρια με τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Ουισκόνσιν Σκοτ Γουόκερ (Scott Walker) κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην πόλη Ο Κλερ (Eau Claire), την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016 REUTERS/Carlo Allegri

Η εκλογική επιτροπή στην πολιτεία Ουισκόνσιν (Wisconsin) των ΗΠΑ έλαβε αίτημα από την προεδρική υποψήφια του Πράσινου Κόμματος Τζιλ Στάιν (Jill Stein) για επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων που έβγαλαν νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) με διαφορά μόλις 27.257 ψήφους.

Με τη διορία για το σχετικό αίτημα να λήγει την Παρασκευή ήταν τελικά η πράσινη υποψήφια που το έθεσε και όχι το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως περίμεναν πολλοί. Η Στάιν δεσμεύτηκε ότι θα απευθύνει ανάλογο αίτημα στις εκλογικές επιτροπές των Μίσιγκαν (Michigan) και Πενσιλβάνια (Pennsylvania).

Ενδεχόμενη, πάντως, ανατροπή του αποτελέσματος στο Ουισκόνσιν δεν αρκεί στην Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton) για να αποκτήσει αυτή την πλειοψηφία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, καθώς η παραδοσιακά Δημοκρατική αυτή πολιτεία των Μεγάλων Λιμνών δίνει μόλις δέκα εκλέκτορες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έλαβε 1.409.467 ψήφους και ποσοστό 47,9% έναντι 1.382.210 ψήφων και ποσοστού 46,9% της Δημοκρατικής του αντιπάλου.

Στο Μίσιγκαν η διαφορά ήταν ακόμα μικρότερη, στις 10.704 ψήφους. Για το Μίσιγκαν η αντίστοιχη διορία για κατάθεση αιτήματος επανακαταμέτρησης λήγη την επόμενη Τετάρτη, ενώ για την Πενσιλβανία την ερχόμενη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ