ΚΟΣΜΟΣ

Φιντέλ Κάστρο: «Αντίο» από την παγκόσμια πολιτική σκηνή

Φιντέλ Κάστρο: «Αντίο» από την παγκόσμια πολιτική σκηνή
REUTERS/Prensa Latina

Μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές του 20ου αιώνα και ιστορική φυσιογνωμία της πολιτικής σκηνής αποχαιρετούν σήμερα Σάββατο οι ηγέτες του κόσμου. Ο Φιντέλ Κάστρο έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή το βράδυ, έπειτα από μια πολυτάραχη και γεμάτη ζωή, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία της Κούβας.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο, αρχηγοί κρατών, πρώην και νυν ηγέτες από κάθε γωνιά της γης, έσπευσαν να στείλουν τα συλλυπητήριά τους στον κουβανικό λαό, που πενθεί για την απώλεια του ηγέτη του.

Βλαντιμίρ Πούτιν, Νικολάς Μαδούρο, Ενρίκε Πένια Νέτο, Ναρέντα Μόντι, Σι Τζινπίνγκ, η ισπανική κυβέρνηση, αλλά και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αποτίουν φόρο τιμής σε μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της παγκόσμιας ιστορίας.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αποχαιρετά τον εμβληματικό ηγέτη της Κούβας μέσα από αναρτήσεις του στα social media. «Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών», γράφει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Έναν αξιόπιστο φίλο της Ρωσίας αποχαιρέτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

«Το όνομα αυτού του διακεκριμένου πολιτικού, ορθώς θεωρείται σύμβολο μίας εποχής στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ειλικρινής και αξιόπιστος φίλος της Ρωσίας. Κατάφερε να χτίσει μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Κούβα, έγινε σημαίνον μέλος της διεθνούς κοινότητας και αποτέλεσε έμπνευση για πολλές χώρες και ανθρώπους», αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος στο μήνυμά του και συνεχίζει:

«Ο Κάστρο ήταν ένα ισχυρό και σοφό άτομο, που πάντα κοίταζε με εμπιστοσύνη το μέλλον. Ενσάρκωνε τα υψηλά ιδεώδη ενός πολιτικού, ενός πολίτη και ενός πατριώτη που ήταν ειλικρινά πεπεισμένος για την ορθότητα του σκοπού στον οποίο αφιέρωσε όλη του τη ζωή. Η μνήμη του θα μείνει για πάντα στην καρδιά των Ρώσων».

Να συνεχίσουμε την κληρονομιά του, προτρέπει ο Νικολάς Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αποχαιρετά τον Φιντέλ Κάστρο απευθύνοντας μήνυμα «προς όλους τους επαναστάτες του κόσμου: Πρέπει να συνεχίσουμε την κληρονομιά του και να κρατήσουμε τη σημαία του για την ανεξαρτησία, τον σοσιαλισμό, την πατρίδα».

Αντίο σε μια ιστορική φιγούρα από την ισπανική κυβέρνηση

«Μία φιγούρα μεγάλης ιστορικής σημασίας έφυγε. Ένας άνθρωπος που έφερε ένα σημείο καμπής στην εξέλιξη της χώρας και του οποίου η μεγάλη επιρροή ήταν αισθητή σε όλη την περιοχή. Ως γιος Ισπανών γονέων, ο πρώην πρόεδρος Κάστρο πάντα διατήρησε ισχυρισμούς δεσμούς με την Ισπανία και ήταν δεσμευμένος με δεσμούς αίματος και κουλτούρας».

Τα συλλυπητήρια του Ναρέντα Μόντι

«Στέλνω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην κυβέρνηση και τον λαό της Κούβας για τον λυπηρό θάνατο του Φιντέλ Κάστρο», σημειώνει στο μήνυμά του ο Ινδός πρωθυπουργός και προσθέτει: «Στηρίζουμε την κουβανική κυβέρνηση και τον λαό σε αυτή την τραγική ώρα. Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Η Ινδία θρηνεί για την απώλεια ενός σπουδαίου φίλου».

Το μήνυμα του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ

Ο Φιντέλ Κάστρο "θα ζει για πάντα", δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σε ένα μήνυμα που διαβάστηκε στην τηλεόραση μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης. "Ο κινεζικός λαός έχασε έναν καλό και αληθινό σύντροφο. Ο σύντροφος Κάστρο θα ζει για πάντα", πρόσθεσε ο πρόεδρος Σι, που είναι επίσης Γενικός Γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Ενρίκε Πένια Νέτο αποχαιρετά έναν μεγάλο φίλο του Μεξικού

«Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας μεγάλος φίλος του Μεξικού. Προωθούσε τις διμερείς σχέσεις με βάση τον σεβασμό, τον διάλογο και την αλληλεγγύη. Λυπάμαι για τον θάνατο του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης και ενός εμβλήματος του 20ου αιώνα», σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος Μεξικού.

Αντίο σε έναν σπουδαίο, από τον Ραφαέλ Κορέα

Με τη φράση «Ήταν ένας σπουδαίος» αποχαιρετά τον Φιντέλ Κάστρο ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, και προσθέτει: «Ο Φιντέλ είναι νεκρός. Ζήτω η Κούβα! Ζήτω η Λατινική Αμερική!»

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αποχαιρετά έναν εξέχοντα πολιτικό

«Ο Φιντέλ ύψωσε το ανάστημά του και ενίσχυσε τη χώρα του κατά τη διάρκεια του πιο σκληρού αμερικανικού αποκλεισμού, όταν υπήρχε τεράστια πίεση πάνω του και παρόλα αυτά έβγαλε τη χώρα του από αυτόν τον αποκλεισμό και την έβαλε στο μονοπάτι της ανεξάρτητης ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια, ακόμη κι αν ο Φιντέλ Κάστρο δεν ήταν επίσημα στην εξουσία, ήταν τεράστιος ο ρόλος του στην ενίσχυση της χώρας. Θα τον θυμούνται ως εξέχοντα πολιτικό που κατάφερε να αφήσει ένα βαθύ σημάδι στην ιστορία της ανθρωπότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ