ΚΟΣΜΟΣ

Το ηφαίστειο Ποποκατέπετλ στο Μεξικό «ξύπνησε»: Εκρήξεις και τέφρα

Το ηφαίστειο Ποποκατέπετλ στο Μεξικό «ξύπνησε»: Εκρήξεις και τέφρα
Twitter/@Popocatepetl_MX

Το Ποποκατέπετλ, ηφαίστειο στο Μεξικό, εξερράγη στέλνοντας τέφρα σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περιοχή που βρίσκεται. Η κυβέρνηση σε μήνυμα της ζήτησε τόσο από τους πολίτες, όσο και από τους τουρίστες να μείνουν μακριά.

Το ηφαίστειο, που βρίσκεται στην πολιτεία Pueblo, άφησε πίσω του πυκνή μαύρη στάχτη το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Εικοσιτέσσερις ώρες από την έκρηξη και σύμφωνα μα αξιωματούχους της χώρας, έχουν υπάρξει 129 περιστατικά εκροής τέφρας, τρεις ακόμη εκρήξεις και ένας σεισμός μεγέθους 1.8 ρίχτερ.

Το Ποποκατέπετλ ήταν ανενεργό για δεκαετίες, μετά την έκρηξή του το 1994. Από τότε υπήρξαν μόνο μικρά «μουρμουρητά», που όμως ήταν μέρος της καθημερινότητας των πολιτών που ζουν σε κοντινές πόλεις.

Ο Λουίς Φελίπε Πουέντε, επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του Μεξικό, προειδοποίησε τους περίεργους να μην προσπαθήσουν να ανέβουν στο ηφαίστειο, ξεκαθαρίζοντας πως η καυτή τέφρα είναι κατά πάσα πιθανότητα επικίνδυνη.

Οι κάτοικοι που ζουν κοντά στο Ποποκατέπετλ, σύμφωνα με τις οδηγίες του Πουέντε, πρέπει να προβλέψουν τις κινήσεις τους όταν η τέφρα αρχίσει να πέφτει προς τα κάτω, καθώς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, ειδικά σε παιδιά, ηλικιωμένους και όσους ήδη εμφανίζουν τέτοια προβλήματα.

Το ηφαίστειο βρίσκεται 40 μίλια μακριά από το Μέξικο Σίτι και η τελευταία φορά που είχε εμφανίσει δείγματα ζωής ήταν όταν τον Απρίλιο, όταν και έβγαζε καπνούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ