ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: Προβάδισμα Γκρουέφσκι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ΠΓΔΜ: Προβάδισμα Γκρουέφσκι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
REUTERS / OGNEN TEOFILOVSKI

Στην τελική ευθεία προς την κάλπη της 11ης Δεκεμβρίου, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στην ΠΓΔΜ, η οποία οδεύει σε πρόωρες εκλογές, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα εδώ και ένα χρόνο.

Δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, δίνουν προβάδισμα στο κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα VMRO DPMNE του οποίοι ηγείται ο επί τρεις θητείες πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί για αυταρχική διακυβέρνηση και διαφθορά.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ, στη μια, που έγινε για λογαριασμό του φιλοκυβερνητικού εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού “Repoublica” το VMRO συγκεντρώνει ποσοστό 25,8% έναντι 16% του αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού SDSM του Ζόραν Ζάεφ. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει στο συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι ποσοστό 6,3% και ακολουθεί το νεοσύστατο κόμμα BESSA, επίσης αλβανικό, με 3.2%.

Η δεύτερη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για τον προσκείμενο στην αντιπολίτευση τηλεοπτικό σταθμό TELMA, φέρει και αυτή πρώτο το κόμμα του κ. Γκρουέφσκι με 23.7% και δεύτερο το SDSM με 18.9%. Τρίτο δίνει στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων το αλβανικό DUI με 6.2%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ