ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον: Δίνουμε τις μισές βάσεις σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού

Τζόνσον: Δίνουμε τις μισές βάσεις σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού
REUTERS/Toby Melville

Σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να προσφέρει σχεδόν τη μισή έκταση των βρετανικών βάσεων στο νησί, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι Βρετανικές Βάσεις συμβάλλουν, όχι μόνο στην ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και στη σταθερότητα της περιοχής. Παράλληλα τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα στηρίζει τους ομιλητές, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί και υπογραμμίζει ότι όλοι θέλουν να έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Στη συνέχεια θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το νησί, ο Μπόρις Τζονσον, ζήτησε από τους ηγέτες των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, περισσότερη ευελιξία και δημιουργικότητα.

«Αυτή είναι μία σημαντική στιγμή στις διαπραγματεύσεις για λύση», τόνισε καλωσορίζοντας παράλληλα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Τζόνσον χαιρέτισε την αφοσίωση και των δύο διαπραγματευτικών ομάδων και τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα, καθώς και τη θαρραλέα ηγετική στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί.

«Με περαιτέρω ευελιξία και δημιουργικότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πιστεύουμε ότι μια λύση είναι εφικτή» σημείωσε.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως την τρέχουσα διαδικασία λύσης και είναι έτοιμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί ούτως ώστε να επέλθει διαρκής ειρήνη στην Κύπρο.

Στη δήλωσή του επισήμανε εξάλλου ότι η χώρα του έχει μία δυνατή και σημαντική σχέση με την Κύπρο, η οποία, όπως συμπλήρωσε, πιστεύει ότι «θα ενδυναμώνεται όλο και περισσότερο κατά τα επόμενα χρόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ