ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Αυτονόητη η θέση των Σόιμπλε-Σταϊνμάιερ υπέρ των μεταρρυθμίσεων

Ρέντσι: Αυτονόητη η θέση των Σόιμπλε-Σταϊνμάιερ υπέρ των μεταρρυθμίσεων
REUTERS / TONY GENTILE

«Η συνταγματική μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να αυξήσει τις δικαιοδοσίες του πρωθυπουργού». Σε αυτή τη διευκρινιστική δήλωσε προέβη ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, όπου αναφέρεται εκτενώς στα του ιταλικού δημοψηφίσματος.

«Είναι αυτονόητο ότι ο Σόιμπλε και ο Σταϊνμάιερ τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και πιστεύω πως προτιμούν να έχουν να κάνουν με μια πολιτική κυβέρνηση, και όχι με κυβέρνηση τεχνοκρατών», τόνισε επίσης ο Ρέντσι όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη θέση που πήρε χθες, υπέρ του δημοψηφίσματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Υπενθύμισε δε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως «όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη έλεγαν ανέκαθεν ότι η Ιταλία πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις», αλλά και πως στο χωριό του, έξω από τη Φλωρεντία, οι θέσεις και κρίσεις αυτές των πολιτικών ενδιαφέρουν μέχρι ένα σημείο.

Ο Ματέο Ρέντσι παραδέχθηκε για μια ακόμη φορά ότι έκανε λάθος να προσωποποιήσει την πρόκληση του δημοψηφίσματος, ενώ υπογράμμισε παράλληλα ότι «το κατάλαβε και για τον λόγο αυτό άλλαξε γραμμή».

Όσο για τις τράπεζες που χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, όπως η Μοnte dei Paschi di Siena, o Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε στη Λα Ρεπούμπλικα ότι «το θέμα των τραπεζών θα αντιμετωπισθεί μετά το δημοψήφισμα», καθιστώντας όμως σαφές ότι «η Ιταλία είναι μια ισχυρή χώρα και θα αντιμετωπίσει όλα τα θέματα που πρέπει να βρουν λύση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ