ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Δέκα χρόνια φυλακή σε Σύρο μετανάστη για επεισόδια στα σύνορα

Ουγγαρία: Δέκα χρόνια φυλακή σε Σύρο μετανάστη για επεισόδια στα σύνορα
REUTERS/Laszlo Balogh

Ποινή φυλάκισης 10 ετών θα εκτίσει ένας Σύρος μετανάστης -όπως αποφασίστηκε από ουγγρικό δικαστήριο- επειδή πετούσε πέτρες κατά αστυνομικών πέρυσι, όταν είχαν ξεσπάσει αναταραχές στα σερβοουγγρικά σύνορα.

Με βάση την ουγγρική νομοθεσία, η πράξη του Άχμεντ Χάμεντ, 40 ετών, θεωρείται "τρομοκρατική ενέργεια". Ο ίδιος όταν άκουσε την απόφαση του δικαστή, ξέσπασε σε λυγμούς καθώς η ποινή του είναι η βαρύτερη που έχει επιβληθεί από την ουγγρική δικαιοσύνη μετά την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση.

Ο 40χρονος άνδρας ήταν μεταξύ εκείνων που μπήκαν παράνομα στην Ουγγαρία, στις 16 Σεπτεμβρίου 2015. Είχε μιλήσει με τηλεβόα στο πλήθος, το οποίο προσπάθησε να περάσει το αγκαθωτό συρματόπλεγμα των συνόρων, πριν διαλυθεί από την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση.

Στις ταραχές αυτές είχαν τραυματισθεί 15 αστυνομικοί και περισσότεροι από 100 μετανάστες. Ορισμένοι από αυτούς, μεταξύ των οποίων και ο Χάμεντ, κατάφεραν να περάσουν στη χώρα από μια πύλη του φράχτη.

Ο Χάμεντ συνελήφθη, προφυλακίστηκε και κινδύνευε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι σκοπός του ήταν να υποκινήσει τη βία και ότι εκτόξευε αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Ο συνήγορός του υποστήριξε μάλιστα ότι μίλησε στο πλήθος για να ηρεμήσει τα πνεύματα και ότι στην πραγματικότητα είναι "ένας αποδιοπομπαίος τράγος που παρουσιάζεται σαν τρομοκράτης".

Ο 40χρονος μετανάστης, που είναι νόμιμος κάτοικος Κύπρου, εξήγησε ότι πήγε στα σερβοουγγρικά σύνορα μόνο για να βοηθήσει πρόσφυγες συγγενείς του οι οποίοι προσπαθούσαν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε "απίστευτα αόριστες" τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν σε βάρος του κατηγορουμένου και κατήγγειλε το γεγονός ότι ο Χάμεντ χαρακτηρίζεται "τρομοκράτης".

Τον Ιούλιο, άλλοι δέκα μετανάστες που είχαν συλληφθεί μαζί του καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης ενός-τριών ετών για παράνομη είσοδο στη χώρα. Όπως και ο Χάμεντ, όλοι τους θα απελαθούν από την Ουγγαρία αφού εκτίσουν την ποινή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ