ΚΟΣΜΟΣ

Στη Λευκωσία ο Μπ. Τζόνσον για τις εγγυήσεις και το Κυπριακό

Στη Λευκωσία ο Μπ. Τζόνσον για τις εγγυήσεις και το Κυπριακό

Την Λευκωσία επισκέφτηκε ο Μπόρις Τζόνσον την Τετάρτη, όπου ξεναγήθηκε από τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και στη συνέχεια συνομίλησε κατ’ ιδίαν με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών "τα είπαν" για τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών και ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι το θέμα των εγγυήσεων συζητήθηκε εκτενώς.

Όπως δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ μετά την συνάντηση:

Η ισχυρή άποψη της χώρας μου παραμένει ότι η διαδικασία στο Κυπριακό είναι κυπριακής καθοδήγησης και εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποφασίσουν ποιες διευθετήσεις επιθυμούν για μια ενωμένη Κύπρο. Η Βρετανία δεν αναζητεί κάποιο ειδικό ρόλο.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι με περαιτέρω ευελιξία και δημιουργικότητα και στις δύο πλευρές, μπορεί να εξευρεθεί λύση και οι εναπομείνασες δυσκολίες μπορούν να ξεπερασθούν. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ίδιος ανέφερε πως δεν βλέπει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ σε τηλεγράφημά του. «Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε με τους φίλους μας στην Κύπρο για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε χρήσιμοι, συμβάλλοντας στην ασφάλεια της περιοχής», ανέφερε, προσθέτωντας πως οι βάσεις διαδραματίζουν ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, δήλωσε ότι με τον κ. Τζόνσον συζήτησαν για το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και το στρατηγικό συνεταιρισμό Κύπρου - Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και για το ζήτημα του Brexit.

O κ. Κασουλίδης εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες για την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο που θα χρειαστεί για αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί μετά τη λύση, ο ίδιος είπε πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο τουρκικός στρατός ή οποιοσδήποτε στρατός δεν μπορεί να αποσυρθεί από την πρώτη ημέρα για να προσθέσει πως τα υπόλοιπα είναι θέμα των διαπραγματεύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ