ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή της συμφωνίας κυβέρνησης-FARC

Κολομβία: Ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή της συμφωνίας κυβέρνησης-FARC
REUTERS / STRINGER

Επικυρώθηκε χθες, Τετάρτη, από το Κογκρέσο της Κολομβίας, η νέα, αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία της κυβέρνησης με τους αντάρτες της FARC, παρά τις αντιδράσεις του πρώην προέδρου και νυν γερουσιαστή, Άλβαρο Ουρίμπε.

«Η πρόταση της επικύρωσης της ειρηνευτικής συμφωνίας εγκρίθηκε», ανακοίνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων με 130 ψήφους υπέρ και 0 κατά.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, οι 130 βουλευτές που ήταν παρόντες στην ψηφοφορία, σε σύνολο 166, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της πρότασης αυτής, που προβλέπει τον αφοπλισμό των FARC και τη μετατροπή του κινήματός τους σε πολιτικό κόμμα.

Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κέντρου (CD), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό τον γερουσιαστή Ουρίμπε αποχώρησαν από την αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας, όπως είχαν κάνει την προηγούμενη ημέρα και οι συνάδελφοί τους στη Γερουσία, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να υποκαταστήσουν» την άποψη του λαού που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος πρόσφατα έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του να τερματίσει την αιματηρή σύγκρουση με τους FARC που διαρκεί 52 χρόνια, χαιρέτισε την επικύρωση της συμφωνίας εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στο Κογκρέσο για την ιστορική του υποστήριξη στις ελπίδες ειρήνης των Κολομβιανών.

Η νέα συμφωνία, που αναμένεται να τερματίσει τη μακροβιότερη σύγκρουση στη Λατινική Αμερική, συντάχθηκε έναν μήνα αφού η αρχική συμφωνία, η οποία επέτρεπε στους αντάρτες να εκλεγούν σε δημόσια αξιώματα και να αποφύγουν τη φυλάκιση, απορρίφθηκε με μικρή διαφορά στο δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου.

Αν και η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η νέα συμφωνία περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις που είχαν κάνει αυτοί που την απέρριψαν, στο αναθεωρημένο κείμενο δεν αλλάζουν αυτές οι βασικές προβλέψεις. Το γεγονός αυτό έχει εξοργίσει μέρος των Κολομβιανών, οι οποίοι επίσης είναι αγανακτισμένοι επειδή ο Σάντος αποφάσισε να επικυρώσει τη νέα συμφωνία στο Κογκρέσο, αντί να οργανώσει και πάλι δημοψήφισμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ