ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Περιφερειακές εκλογές μετατρέπονται σε δημοψήφισμα για το Brexit

Βρετανία: Περιφερειακές εκλογές μετατρέπονται σε δημοψήφισμα για το Brexit

Οι περιφερειακές εκλογές στο Ρίτσμοντ, ένα πολυτελές προάστιο στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, έχουν μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο μίνι δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Brexit.

Οι εκλογές γίνονται επειδή ο συντηρητικός βουλευτής Ζακ Γκόλντσμιθ, γιος του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Τζίμι Γκόλντσμιθ, που τάσσεται υπέρ του Brexit, παραιτήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για την υποστήριξη που δείχνει η βρετανική κυβέρνηση στην επέκταση του αεροδρομίου του Χίθροου, κάτι που θα επηρεάσει άμεσα το Ρίτσμοντ.

Σήμερα ο Γκόλντσμιθ κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητος και βασική του αντίπαλος είναι η Σάρα Όλνεϊ, η οποία είναι δηλωμένη υπέρμαχος της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και μέλος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που ζητούν τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

«Μιλώντας στους ψηφοφόρους αυτό που γινόταν ολοένα και πιο ξεκάθαρο ήταν ότι αν και πολλοί άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί με αφορμή την επέκταση του Χίθροου, ακόμη περισσότεροι εξαιτίας του Brexit», δήλωσε ο Όλνεϊ.

«Θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να στείλουν ένα μήνυμα», εκτίμησε η 39χρονη υποψήφια.

Αν και το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ του Brexit, το 69% των κατοίκων του Ρίτσμοντ είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Πρόκειται για την 19η πιο ευρωφιλική εκλογική περιφέρεια της χώρας σε σύνολο 326.

Και το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ήταν 82%, ένα από τα μεγαλύτερα που καταγράφηκαν στη Βρετανία, γεγονός που δείχνει ότι οι κάτοικοι του προαστίου αυτού ενδιαφέρονται πολύ για το θέμα.

Πάντως η επικράτηση της Όλνεϊ είναι κάθε άλλο παρά βέβαιη, καθώς ο Γκόλντσμιθ, αν και συμμετέχει στις εκλογές ως ανεξάρτητος, έχει την πλήρη υποστήριξη των Συντηρητικών αλλά και του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, το οποίο επέλεξε να μην έχει υποψήφιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ