ΚΟΣΜΟΣ

Η Ολλανδία ζητά πάγωμα διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας

Η Ολλανδία ζητά πάγωμα διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας
REUTERS/Francois Lenoir

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ενώνει τη φωνή της με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητά να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όπως αναφέρουν διπλωμάτες.

Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να αποφασιστεί τελικά αυτό το μέτρο στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που είναι προγραμματισμένη σε δύο εβδομάδες.

Η ολλανδική πρόταση να εξεταστεί από την ΕΕ η διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας για έξι μήνες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή από τις τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, συζητήθηκε στην εβδομαδιαία συνεδρίαση των απεσταλμένων των "28" στις Βρυξέλλες. Θα υπάρξουν όμως και άλλες διαβουλεύσεις πριν τη σύνοδο κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου, σημειώνει το ΑΠΕ.

Μια τέτοια ενέργεια θα ανταποκρινόταν στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα έστελνε ένα πολιτικό –αλλά συμβολικό– μήνυμα στην Άγκυρα που θα αντικατόπτριζε το γεγονός ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ντε φάκτο μπει στην αναμονή εδώ και μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι περισσότερες χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, απορρίπτουν μέχρι στιγμής τις πιέσεις για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι θα προτιμούσαν να συνεχίσουν τον διάλογο με την Τουρκία, παρά τις ανησυχίες που διατυπώνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όμως οι διπλωμάτες λένε ότι η παρέμβαση της Ολλανδίας, ενός από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ, προσθέτει ιδιαίτερο βάρος στο αίτημα εκείνων που τάσσονται υπέρ του παγώματος, κάτι για το οποίο ήδη συνηγορεί η Αυστρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ