ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο «Προσκυνητής» που περπάτησε 107.000 χλμ. σε 11 χρόνια

Αυτός είναι ο «Προσκυνητής» που περπάτησε 107.000 χλμ. σε 11 χρόνια
YOUTUBE

Το 1999 έπεσε θύμα ενός ναυαγίου. Υποσχέθηκε στην Παναγία ότι αν τον βοηθούσε να ζήσει θα της το ξεπλήρωνε με κάποιο τρόπο. Ήταν ο μόνος επιζών από ένα πλήρωμα 17 ατόμων. Κι όταν η μεγάλη περιπέτεια της υγείας του τελείωσε, άρχισε το μεγάλο του ταξίδι που κράτησε έντεκα ολόκληρα χρόνια...

Γεννήθηκε στο Puerto de Santa Maria, στην επαρχία του Κάντιθ, στην Ισπανία και για δεκαετίες εργαζόταν ως ναυτικός. Δεν είχε την παραμικρή σχέση με τη θρησκεία μέχρι που έφτασε μια ανάσα από το θάνατο. Το 1999 κι ενώ βρισκόταν μαζί με άλλα 16 άτομα ανοικτά της Νορβηγίας, η βάρκα τους ανετράπη. Πνίγηκαν όλοι. Πέρασε αρκετές ώρες να παλεύει με τα κύματα στα παγωμένα νερά. Κρατιόταν στην επιφάνεια έχοντας ως σωσίβια τα πτώματα δύο φίλων του. Ήταν τότε που υποσχέθηκε στην Παναγία ότι αν τον κρατούσε στη ζωή θα της το ξεπλήρωνε. Και ως εκ θαύματος, λίγες ώρες αργότερα, διασώστες εμφανίστηκαν στο σημείο και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Ο Χοσέ είχε πολύ δρόμο να διανύσει. Πέρασε τους επόμενους οκτώ μήνες σε υπερβαρικό θάλαμο για να ξεπεράσει τα τραύματά του ωστόσο ακόμα και μετά από αυτό το διάστημα δεν ήταν σε θέση να περπατήσει. Οι γιατροί δεν ηταν σίγουροι αν θα κατάφερνε να ξαναχρησιμοποιήσει τα πόδια του. Ξόδεψε δύο επιπλέον χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι και άλλα δύο περπατώντας με πατερίτσες. Κι όμως, ως εκ θαύματος τα κατάφερε. Κι ήταν τότε που αποφάσισε να ξεπληρώσει το χρέος του προς την Παναγία. Πώς; Σήκωσε από την τράπεζα όλες του τις οικονομίες, ήτοι 36.000 ευρώ και ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι με τα πόδια, ώστε να επισκεφθεί κάθε θρησκευτικό αξιοθέατο σε όλο τον κόσμο, ή τέλος πάντων, όπου μπορούσε να φτάσει. Κι έφτασε μακριά, είναι η αλήθεια...

garcia2

Youtube

Ο «Προσκυνητής», όπως χαρακτηρίστηκε, ξεκίνησε το ταξίδι του από το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη Γαλικία, συνέχισε πηγαίνοντας στη Ρώμη, ακολούθησαν θρησκευτικά αξιοθέατα σε όλόκληρη την Ευρώπη, την Τουρκία, το, Ισραήλ, τη Συρία, το Καζακστάν, το Θιβέτ, την Ινδία, τη Σιβηρία, τη Ρωσία, την Αλάσκα, το Μεξικό και σχεδόν όλη τη Λατινικη Αμερική.

Η μόνη ήπειρος την οποία δεν επισκέφθηκε ο Χοσέ σε αυτά τα 11 χρόνια και 107.000 χλμ ήταν η Ωκεανία. Τα χρήματά του τελείωσαν πολύ νωρίς και έτσι στηρίχθηκε από τον πρώτο κιόλας καιρό στη βοήθεια των κατοίκων κάθε περιοχής που επισκεπτόταν. Οπως έκπληκτος δήλωσε, οι πιο γενναιώδοροι άνθρωποι ήταν οι φτωχότεροι «αυτοί που γνώριζαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει πείνα και τι σημαίνει να ξέρεις την αξία του να μοιράζεσαι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους έξι μήνες που έζησα σε ένα μοναστήρι στη Λάσα του Θιβέτ ή την επίσκεψή μου στη βοσνιακή Medjugorje όπου η εκκλησία χρησιμοποιεί όλες τις δωρεές για να ξαναχτίσει την πόλη. Εκεί που νιώθεις πραγματικά ζωντανή την πίστη».

Πέρασαν πια 11 χρόνια. Ο Χοσέ νιώθει ότι ξεπλήρωσε το ένα κομμάτι του χρέους του προς την Παναγία. Και είναι έτοιμος να επιστρέψει στο σπίτι του στο Puerto de Santa Maria όπου τον περιμένει η κόρη του και τα εγγόνια του. Στα 67 του χρόνια, είναι έτοιμος να περάσει στο επόμενο στάδιο και να αφιερώσει τη ζωή του στο δεύτερο στάδιο-κομμάτι του χρέους του. «Να βοηθώ αυτούς που έχουν ανάγκη...Ολο τον κόσμο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ