ΚΟΣΜΟΣ

Η Europol προειδοποιεί την Ευρώπη για νέες επιθέσεις τζιχαντιστών

Η Europol προειδοποιεί την Ευρώπη για νέες επιθέσεις τζιχαντιστών
REUTERS/Jacky Naegelen

Τον κώδωνα του κινδύνου, για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη, κρούει η Europol.

Η αστυνομική υπηρεσία της ΕΕ τονίζει σε έκθεσή της ότι δεκάδες μαχητές βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη ενώ είναι πιθανό να φθάσουν και άλλοι καθώς το Ισλαμικό Κράτος υφίσταται ήττες στη Συρία και το Ιράκ.

Η Europol υπογραμμίζει μάλιστα ότι οι πιθανοί τρόποι επίθεσης των τζιχαντιστών είναι αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια: από μαζικούς πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας (όπως αυτές στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες) έως επιθέσεις με μαχαίρια από μαχητές που δρουν μεμονωμένα.

«Παγιδευμένα αυτοκίνητα και απαγωγές, μία κοινή πρακτική στη Συρία, θα μπορούσαν να υιοθετηθούν ως τακτικές και στην Ευρώπη» αναφέρει η έκθεση, διευκρινίζει ωστόσο ότι «προστατευόμενες εγκαταστάσεις, όπως ηλεκτρικοί και πυρηνικοί σταθμοί, δεν θεωρούνται ύψιστοι στόχοι».

«Ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπό απειλή καθώς, σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τον, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνασπισμό στη Συρία» σημειώνει η έκθεση της Europol προειδοποιώντας παράλληλα ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να εισχωρήσουν σε κοινότητες προσφύγων στην Ευρώπη.

Ο διευθυντής της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ (Rob Wainwright) δήλωσε ότι «η έκθεση δείχνει ότι η απειλή εξακολουθεί να είναι υψηλή και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ακόμη καλύτερη συνεργασία των χωρών».

Ο ίδιος μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε Βέλγους δημοσιογράφους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τρομοκρατική επίθεση και μάλιστα κατά τη διάρκεια των γιορτών.

«Οι επιθέσεις του ISIS έχουν διττό στόχο. Να προξενήσουν όσο γίνεται περισσότερα θύματα αφενός και να αποκτήσουν όσο γίνεται περισσότερη δημοσιότητα αφετέρου», είπε και πρόσθεσε:

«Η τρομοκρατική απειλή δεν περιορίζεται μόνο στη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά και στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και την Ιταλία, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο επιθέσεων και στην Ισπανία και την Πορτογαλία».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη της έκθεση της Europol

ΔΗΜΟΦΙΛΗ