ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Ιταλία: Προβάδισμα του Όχι δίνουν τα exit poll

Δημοψήφισμα Ιταλία: Προβάδισμα του Όχι δίνουν τα exit poll

Χάνει ο Ματέο Ρέντσι το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος και μάλιστα με αξιοσημείωτη διαφορά, σύμφωνα με τα exit poll.  Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα, που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων, παραπέμπουν σε σαφή ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού. 

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll που μετέδωσε η ιταλική κρατική τηλεόραση Rai, το «ναι» συγκεντρώνει από 42% έως 46% ενώ το «όχι» 54% έως 58%.

Τα πλήρη αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από τις 02.00 τοπική ώρα (03.00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll της εταιρίας Emg acqua, το «ναι» στηνσυνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41 % μέχρι το 45 % του στατιστικού δείγματος. Το «όχι» στη συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55 % μέχρι το 59 %. Πρόκειται για δημοσκοπική εταιρία που έχει δώσει εκτιμήσεις που αποδείχθηκαν να είναι πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος γύρω στα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 01.00 ώρα Δευτέρας ώρα Ελλάδας).

Το exit poll «με μειωμένη πιθανότητα στατιστικού λάθους» και μεγαλύτερη επεξεργασία των στοιχείων της εταιρίας Ipr Marketing επιβεβαιώνει ότι το 56% με 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ψήφισε «όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση και το 40% με 44% ότι επέλεξε το «ναι».

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Ρέντσι

Η πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση του πρώτου exit poll για το δημοψήφισμα ήρθε από τη Λέγκα του Βορρά η οποία ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα.

«Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τη ροή των αποτελεσμάτων μέσα από τον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας, εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ