ΚΟΣΜΟΣ

Τεστ DNA σε σκυλιά που ρυπαίνουν ζητά Δήμαρχος του «Εθνικού Μετώπου»

Τεστ DNA σε σκυλιά που ρυπαίνουν ζητά Δήμαρχος του «Εθνικού Μετώπου»
REUTERS/Mike Segar

Μια δραστική λύση για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της ρύπανσης από τα σκυλιά στην πόλη Μπεζιέ προτείνει ο δήμαρχος της γαλλικής πόλης, ο οποίος ζητά να γίνει τεστ DNA σε κάθε κατοικίδιο ζώο.

Το σκεπτικό του στέκεσαι στην λογική του ότι οι αρχές της πόλης θα έχουν το γενετικό υλικό κάθε κατοικίδιου και θα μπορούν να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες, που δεν καθαρίζουν όσα αφήνουν πίσω τα σκυλάκια τους.

Ο Robert Menard ο οποίος εξελέγει με το «Εθνικό Μέτωπο», θεωρεί πως μια «αποθήκη» γενετικού υλικού με στοιχεία για κάθε σκυλί της πόλης είναι η μόνη εγγύηση να παραμείνουν καθαρά τα πεζοδρόμια της πόλης του.

Μόλις εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες, ο δήμαρχος αρχικά προτείνει να τους στέλνει ένα πρόστιμο 36 ευρώ. Αν δεν συνετιστούν τότε η πόλη θα κατάσχει το κατοικίδιό του.

Το πλάνο του Menard αρχικά απορρίφθηκε από δικαστήριο που αποφάσισε πως το μέτρο «δεν είχε ως σκοπό να κρατήσει τους πολίτες ασφαλείς ή να λειτουργεί ως πρόληψη εναντίον αδικημάτων, αλλά είχε καθαρά κατασταλτικό χαρακτήρα».

Ανώτερο δικαστήριο όμως αποφάνθηκε πως το μέτρο ήταν υπερβολικό σχετικά με τις απαιτήσεις της δημόσιας υγιεινής και της ασφάλειας, ήταν όμως νόμιμο.

Οι κατακριτές του μέτρου κατηγορούν τον δήμαρχο για «κυνήγι μαγισσών» ενάντια στους κατόχους κατοικίδιων.

«Η στιγμή που αναγκάζεις τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να δηλώνουν σε επίσημο έγγραφο ότι πάνε το ζωάκι τους για βόλτα, τότε η κατάσταση γίνεται δυσανάλογη», τόνισε ο Christian Pouget, νομάρχης του Μπεζιέ.

«Και επειδή πας το σκύλο σου βόλτα, δεν σημαίνει πως δεν σέβεσαι τους κανόνες υγιεινής».

Ο δήμαρχος παρά τις αντιδράσεις επιμένει ότι το σχέδιο του έχει βάση την «κοινή λογική».

«Οι κάτοικοι της περιοχής είναι υπέρ της ιδέας, γιατί θα κάνει την πόλη πιο καθαρή και θα τους γλυτώσει χρήματα».

Ο Menard είχε συζητηθεί και πέρυσι, όταν προσπάθησε να απαγορεύει το άνοιγμα περισσοτέρων εστιατορίων με κεμπάπ, μέτρο που δεν πέρασε μετά τις έντονες αντιδράσεις ομάδων μεταναστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ