ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ζητά το ποσό-ρεκόρ των 22.2 δισ. για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

ΟΗΕ: Ζητά το ποσό-ρεκόρ των 22.2 δισ. για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
REUTERS/Bassam Khabieh

Το ποσό ρεκόρ των 22.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να τα διαθέσουν σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας το 2017 και να καλυφθούν οι ανάγκες 93 εκατομμυρίων πληγέντων από πολέμους και φυσικές καταστροφές σε συνολικά 33 χώρες.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο' Μπράιαν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου τόνισε πως «αυτό αντανακλά το ύψος της ανθρωπιστικής ανάγκης στον κόσμο, το υψηλότερο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε ότι το 80% των αναγκών προέρχεται από τις εμπόλεμες συγκρούσεις, όπως εκείνες στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη, στη Νιγηρία και στο Νότιο Σουδάν.

Πολλές χώρες, περιλαμβανομένων του Αφγανιστάν, του Μπουρούντι, της ΛΔ Κονγκό και της Σομαλίας ζητούν σχεδόν κάθε χρόνο, την τελευταία 25ετία, έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια και πολλοί άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με επιδείνωση της κρίσης μέσα στο 2017, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το 2016, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν 22,1 δισ δολάρια, ενώ η αρχική τους έκκληση ήταν για 20,1 δισ. Όμως οι περιορισμένες δωρεές είχαν ως αποτέλεσμα την κάλυψη μόνο κατά 51% των αναγκών μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Από το 2011, το απαιτούμενο ποσό του ΟΗΕ για να καλύψει τις ανάγκες αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

«Δυστυχώς, με τις συνεχώς αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες, διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα σε αυτό που πρέπει να γίνει για να σωθούν και να προστατευθούν περισσότεροι άνθρωποι σήμερα και σε αυτό το ποσό με το οποίο χρηματοδοτούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες και στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση», αναφέρει ο Ο' Μπράιαν σε έκθεσή του.

Οι στοχευμένες επιθέσεις, η μειωμένη πρόσβαση, η όλο και μεγαλύτερη έλλειψη σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι σκανδαλώδεις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, δυσχεράνουν την εργασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση αν δεν βρεθεί πολιτική λύση στον πόλεμο ο οποίος αριθμεί σχεδόν έξι χρόνια η κατάσταση στην Συρία θα γίνει ακόμη δυσκολότερη. Ήδη 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο Αφγανιστάν, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις δίνουν μάχη κατά των Ταλιμπάν, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως παιδιά, θα έχουν ανάγκη για θεραπεία από σοβαρό υποσιτισμό τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την έκκληση του ΟΗΕ. Η πολιτική κρίση στο Μπουρούντι θα έχει ως αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί ο αριθμός εκείνων που έχουν επείγουσα ανάγκη και να φθάσει τα τρία εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ