ΚΟΣΜΟΣ

Στη Γκάνα λειτουργούσε «μαϊμού» πρεσβεία των ΗΠΑ για δέκα χρόνια

Στη Γκάνα λειτουργούσε «μαϊμού» πρεσβεία των ΗΠΑ για δέκα χρόνια
Twitter

Οι Aρχές της Γκάνα έκλεισαν πρόσφατα μια «μαϊμού» Πρεσβεία των Η.Π.Α στην πρωτεύουσα Άκρα.

Για μια δεκαετία η αμερικανική σημαία ανέμιζε έξω από το κτίριο κάνοντας πολλούς ντόπιους να πιστεύουν ότι το κτίριο με το ξεθωριασμένο βαθύ ροζ χρώμα των εξωτερικών τοίχων, τα πετρόλ παράθυρα και την πρόχειρη οροφή ήταν αμερικανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με το Στέιτ ντιπάρτμεντ, το κτίριο λειτουργούσε ως έδρα κυκλώματος Τούρκων και Γκανέζων κακοποιών. Οι «διπλωμάτες» που εργάζονταν σε αυτό ήταν Τούρκοι πολίτες που μιλούσαν αγγλικά και ολλανδικά.

Το κύκλωμα των κακοποιών σε συνεργασία με ντόπιο δικηγόρο οργάνωνε τα βήματά τους από το στρατηγείο τους εκδίδοντας πλαστά διαβατήρια και θεωρήσεις εισόδου.

Την ίδια στιγμή, διαπιστώθηκε πως εκτός της αμερικανικής, υπήρχε και «μαϊμού» ολλανδική πρεσβεία στην Άκκρα.

Στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Σπαρτιάτικης Εμπροσθοφυλακής» που πραγματοποιήθηκε από την πραγματική αμερικανική πρεσβεία στη Γκάνα σε συνεργασία με την αστυνομία της χώρας και άλλους διεθνείς εταίρους, διεκόπη η λειτουργία της «μαϊμού» διπλωματικής αντιπροσωπείας.

Οι αρμόδιες αρχές εντόπισαν τους «εγκεφάλους» της εγκληματικής οργάνωσης που έναντι 6.000 δολαρίων τους υπόσχονταν αμερικανική βίζα, πλαστά διαβατήρια, πλαστούς τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστοποιητικά γεννήσεων και άλλα έγγραφα.

Οι έρευνες οδήγησαν στη σύλληψη αρκετών υπόπτων και στον εντοπισμό τουλάχιστον 150 διαβατηρίων δέκα διαφορετικών χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ