ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των Ρώσων

Χαλέπι: Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των Ρώσων
REUTERS/Francois Lenoir

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διέψευσε τον ισχυρισμό πως η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να συζητήσει με τη Ρωσία για το ζήτημα του Χαλεπιού και κάποιο σχέδιο απομάκρυνσης ανταρτών.

Προηγουμένως, η Μόσχα είχε ισχυριστεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν προγραμματισμένες συνομιλίες που είχαν οι δύο πλευρές στη Γενεύη. Όπως απάντησε ο Κέρι:

Δεν γνωρίζω τίποτα για κάποια άρνηση ή για κάποιο νέο σχέδιο για το Χαλέπι σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη απομάκρυνση των ανταρτών από το Χαλέπι.

"Θα δούμε", περιορίστηκε να πει ο απερχόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος μετέβη για τελευταία φορά στην έδρα του ΝΑΤΟ προκειμένου να διαβεβαιώσει τους συμμάχους του για τη διατήρηση των υπερατλαντικών δεσμών.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι ακύρωσε τις συνομιλίες για το Χαλέπι που επρόκειτο να διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη και ότι αρνείται έναν "σοβαρό διάλογο, κυρίως σε ό,τι αφορά την τύχη των σύρων ανταρτών, ώστε να τους επιτρέψει να κερδίσουν χρόνο".

"Κατανοήσαμε ότι είναι αδύνατο να συζητήσουμε σοβαρά με τους αμερικανούς εταίρους μας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λαβρόφ.

Να σημειωθεί ότι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων διεξάγονται εδώ και μήνες στην ελβετική πόλη. Οι Κέρι και Λαβρόφ συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Ρώμη και συμφώνησαν να διεξαχθεί ρωσοαμερικανική συνάντηση στη Γενεύη, που θα συζητήσει ειδικότερα την εκεχειρία και την απομάκρυνση των ανταρτών από το Χαλέπι.

Η αμερικανική διπλωματία δεν επιβεβαίωσε ποτέ τη συνάντηση στη Γενεύη, ωστόσο σε επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες Δευτέρα στο Βερολίνο, ο Κέρι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης με τον Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη ή την Πέμπτη στο Αμβούργο, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ