ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή αεροπλάνου Πακιστάν: Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες

Συντριβή αεροπλάνου Πακιστάν: Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες
REUTERS/Faisal Mahmood και Twitter

Νεκροί είναι και οι 47 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της Pakistan International Airlines που εκτελούσε την πτήση PK-661 από το Τσιτράλ προς την Ισλαμαμπάντ και συνετρίβη σε ορεινή περιοχή μεταξύ Αμποταμπάντ και Χαβέλιαν, περίπου 75 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα του Πακιστάν, σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρίας. Βρέθηκε το μαύρο κουτί και οι ερευνητές ευελπιστούν να πάρουν απαντήσεις για τα αίτια της συντριβής.

Από τις πρώτες στιγμές που έγινε γνωστό ότι το αεροσκάφος συνετρίβη, οι τοπικές Αρχές έκαναν λόγο για ελάχιστες ελπίδες για επιζώντες και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.

Σύμφωνα με το CNN, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της εταιρίας, λίγο πριν τη συντριβή ο κυβερνήτης ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου ότι είχε χάσει τον έναν από τους δύο κινητήρες και αμέσως μετά χάθηκε κάθε επαφή.

«Ελπίζαμε ότι το αεροπλάνο θα μπορέσει να συνεχίσει και τελικά να προσγειωθεί και με έναν κινητήρα. Πρόκειται για τραγωδία. Δεν αποποιούμαστε της ευθύνης που μας αναλογεί σε αυτό το δυστύχημα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Muhammad Azam Saigol, ο οποίος εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους (ATR-42) «ελέγχεται κάθε 500 ώρες πτήσης. Το συγκεκριμένο, μοιραίο αεροσκάφος είχε ελεγχθεί τελευταία φορά τον περασμένο Οκτώβρη».

Ο πρόεδρος της εταιρίας συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι ο πιλότος είχε μεγάλη εμπειρία με 12.000 ώρες πτήσεων στο ενεργητικό του, ενώ ήταν και εκπαιδευτής για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.

Capture

Η λίστα με τα θύματα

Σύμφωνα με τις πακιστανικές αερογραμμές, οι επιβαίνοντες ήταν τελικά 47 και είναι όλοι νεκροί, ενώ οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίστει 46 πτώματα. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 31 άνδρες, 9 γυναίκες, δύο παιδιά και πέντε μέλη πληρώματος, δεν έχει εξακριβωθεί όμως αν είχε τελικά ανέβει ένας μηχανικός εδάφους και ίσως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι αρχικά γινόταν λόγος για 48 επιβαίνοντες.

Ανάμεσα στα θύματα είναι δύο άτομα αυστριακής καταγωγής και ο δημοφιλής Πακιστανός μουσικός Junaid Jamshed.

«Όλα τα πτώματα είχαν καεί, δεν μπορούσε να αναγνωριστεί κανένας. Τα συντρίμμια είναι διάσπαρτα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Πακιστάν Taj Muhammad Khan. Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι το αεροσκάφος είχε πιάσει φωτιά πριν τη συντριβή.

MAVRO KOURTI

Οι ερευνητές, πάντως, ευελπιστούν ότι θα πάρουν απαντήσεις από τον καταγραφέα δεδομένων του μαύρου κουτιού, που σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Capital TV εντοπίστηκε κοντά στο σημείο της συντριβής.

Φωτογραφίες και βίντεο από τη συντριβή

https://www.instagram.com/p/p

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια αεροπορική τραγωδία συγκλονίζει το Πακιστάν. Το 2006, 45 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε παρόμοιο δυστύχημα λόγω μηχανικού προβλήματος, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει απαγορεύσει τις πτήσεις της εταιρείας Multan International Airport για λόγους ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ