ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρότατος σεισμός στις Νήσους του Σολομώντα

Ισχυρότατος σεισμός στις Νήσους του Σολομώντα
USGS

Σεισμική δόνηση 7,8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 48.7 χιλιομέτρων σημειώθηκε στις νήσους του Σολομώντα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο, παρ' ότι η πρώτη μέτρηση έκανε λόγο για 8 βαθμούς της κλίμακας του Ρίχτερ ενώ ο αριθμός ανέβαινε και στο 8,1 σε κάποια διεθνή μέσα ενημέρωσης. 

Η περιοχή ήταν σε συναγερμό για αρκετή ώρα μετά καθώς υπήρχε προειδοποίηση για τσουνάμι το οποίο, όπως είχε ανακοινώσει το Pacific Tsunami Warning Center, ενώ υπήρχε και φόβος για επικίνδυνα κύματα.

Λίγη ώρα μετά τον κύριο σεισμό, στο ίδιο σημείο σημειώθηκε μετασεισμική δόνηση 5,5 Ρίχτερ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν οι Νήσοι του Σολομώντα, το Βανουάτου, η Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναουρού, η Νέα Καληδονία, το Τουβαλού, το Κασρέ καθώς και η Χαβάη. Συναγερμός είχε σημάνει και στη Νέα Ζηλανδία καθώς και το υπουργείο ανακοίνωσε πως υπήρχει απειλή για τσουνάμι. Είχαν συμβουλέψει μάλιστα όλους τους πολίτες καθώς και τους τουρίστες να αποφεύγουν τις παράκτιες ακτές.

Δεν έχουν υπάρξει άμεσες αναφορές για ανθρώπινες απώλειες από το χτύπημα του εγκέλαδου, ενώ ο διευθυντής του γραφείου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών των Νήσων Σολομώντα, τόνισε πως έχει δεχτεί αναφορές για κτίρια που κατέρρευσαν σε χωριά στην Μακίρα, το νησί στην πιο κοντινή απόσταση από το επίκεντρο του σεισμού, όπου κατοικούν περίπου 50.000 άνθρωποι.

Να σημειωθεί πως τα νησιά του Σολομώντα, όπου ήταν το επίκεντρο, βρίσκονται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό και πρόκειται για μια περιοχή να είναι «συνηθισμένη» σε συχνές σεισμικές δονήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ