ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Μεγάλος αριθμός θυμάτων από κατάρρευση οροφής ευαγγελικής εκκλησίας

Νιγηρία: Μεγάλος αριθμός θυμάτων από κατάρρευση οροφής ευαγγελικής εκκλησίας
Twitter/@NigeriaNewsHall

Πάνω από εκατό άτομα έχασαν την ζωή τους και άγνωστος αριθμός τραυματίστηκε στην Νιγηρία όταν οροφή κτηρίου ευαγγελικής εκκλησίας στα νοτιοανατολικά της χώρας κατέρρευσε το Σάββατο. Διεθνή μέσα εκτοξεύουν τον αριθμό των θυμάτων στους 160.

«Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ούγιο όπου βρίσκομαι τώρα μπόρεσα να δω πάνω από εκατό πτώματα, πολλά στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο στο πάτωμα», δήλωσε ο φωτοειδησεογράφος Ίνι Σάμιουελ. «Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν επίσης πως πτώματα που εντοπίστηκαν χθες στοιβάζονταν ανά τέσσερα σε κάθε σακούλα».

Ο κάτοικος της περιοχής τόνισε: «Είδα περισσότερα από εκατό πτώματα να μεταφέρονται σε φορεία. (...)Πήγα επίσης σε δύο νοσοκομεία και είδα σωρό από πτώματα που είναι δύσκολο να καταμετρηθούν»

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τον αριθμό των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης. Προσέχουμε ώστε να διατηρήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης και να εμποδίσουμε τυχόν ανθρώπους που θέλουν να λεηλατήσουν το σημείο της τραγωδίας», δήλωσε η Κορντέλια Ενουάουε, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

Άλλος εκπρόσωπος της αστυνομίας, έκανε λόγο για δέκα με δεκαπέντε τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Στο σημείο είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης από μέλη της αστυνομίας, του στρατού, της πυροσβεστικής και της ιατρικής ένωση της Νιγηρίας.

«Είκοσι λεπτά μετά την άφιξη του κυβερνήτη της πολιτείας (στην εκκλησία) η στέγη άρχισε να κάνει ρωγμές. Ο κυβερνήτης βγήκε γρήγορα έξω, όμως άλλοι δεν είχαν την ίδια τύχη», δήλωσε ένας από τους επιζώντες.

Η εκκλησία Reingners Bible Ministry διοργάνωνε το Σαββατοκύριακο συγκέντρωση πιστών και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης η οροφή της εκκλησίας ήταν υπό κατασκευή. Η κυβέρνηση θα εξετάσει αν το κτήριο πληρούσε τους κανόνες ασφαλείας.

Στην θρησκευτική λειτουργία ήταν παρών και ο κυβερνήτης του κρατιδίου, Εμάνουελ Ουντόμ, χωρίς όμως να τραυματιστεί. Μετά το περιστατικό έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ότι το κρατίδιο «δεν έχει ξαναβιώσει στην ιστορία του τέτοιο σοκαριστικό περιστατικό».

Ο κυβερνήτης κήρυξε διήμερο πένθος στην Άκουα Ιμπόμ, ενώ αύριο Δευτέρα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τελετή στη μνήμη των θυμάτων.

Τα συλλυπητήρια του «εκ μέρους της οικογένειας του και ολόκληρου του έθνους για τους πολλούς νεκρούς και τραυματίες από αυτό το τραγικό δυστύχημα», εξέφρασε, μέσω ανακοίνωσης του εκπροσώπου του, ο πρόεδρος της χώρας Μουχαμαντού Μπουχάρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ