ΚΟΣΜΟΣ

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον «άγνωστο» Τρίτο Πόλο της Γης

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον «άγνωστο» Τρίτο Πόλο της Γης
REUTERS/David Gray

Όταν σκεφτόμαστε πολικές περιοχές στη Γη, μόνο δύο συνήθως έρχονται στο μυαλό μας: ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος. Ωστόσο, υπάρχει μια περιοχή ανάμεσα στο νότιο τμήμα της Κίνας και το βόρειο τμήμα της Ινδίας, που είναι γνωστή ως ο «Τρίτος Πόλος».

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη έκταση παγωμένου νερού στον πλανήτη. Αν και πολύ μικρότερη σε έκταση από τον βόρειο και τον νότιο πόλο, είναι εξαιρετικά μεγάλη αφού καλύπτει περίπου 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει πάνω 46.000 παγετώνες.

Ερευνώντας οι επιστήμονες διεξοδικά την περιοχή έχουν προειδοποιήσει πως αν συνεχιστεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη που έχει ως συνέπεια να λιώνουν οι πάγοι, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις ζωές περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

imdc1x3Zk vghLAFbesOTX8cWp7txfUdyQxDsqJMb3w

( Πηγή: International Water Security Network)

Η σημασία του Τρίτου Πόλου

Οτιδήποτε συμβαίνει με τον πάγο στον Βόρειο και τον Νότιο πόλο, λαμβάνεται ως σαφής ένδειξη της αλλαγής του κλίματος. Όταν για παράδειγμα ο πάγος λιώνει, τότε γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης θερμαίνεται. Ο Τρίτος Πόλος, επειδή βρίσκεται κατά πολύ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι επίσης ευαίσθητος στις κλιματικές αλλαγές.

Εκτιμάται ότι το νερό που ρέει από τον Τρίτο Πόλο χρησιμοποιείται άμεσα από 120 εκατομμύρια ανθρώπους και έμμεσα από 1,3 δισεκατομμύρια μέσω των ποταμών στην Κίνα, την Ινδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν. Πρόκειται για το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Με επικεφαλής ερευνητή τον καθηγητή Qin Xiang, το ABC της Αυστραλίας κλήθηκε πρόσφατα να επισκεφθεί έναν από τους απομακρυσμένους ερευνητικούς σταθμούς στον Τρίτο Πόλο.

Οι επιστήμονες συλλέγουν δεδομένα από την περιοχή για πάνω από πενήντα χρόνια και τα πρόσφατα ευρήματα είναι κάπως ανησυχητικά. Αυτό που έκανε τους επιστήμονες να προβληματιστούν είναι το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, το οποίο και είναι περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Από το 2005, ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι του Τρίτου Πόλου έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι περισσότεροι από 500 μικροί παγετώνες έχουν εξαφανιστεί εντελώς ενώ άλλοι συρρικνώνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι ο μόνος λόγος που η ομάδα των επιστημών ανησυχεί. Η σκόνη και η ρύπανση από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και από τους καυστήρες άνθρακα, προκαλεί καθίζηση στους πάγους, με αποτέλεσμα εκείνοι με τη σειρά τους να απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου, αντί να τις αντανακλούν που θα ήταν το φυσιολογικό.

Τα βόρεια και νότια άκρα της Γης είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του κλίματος και την ίδια στιγμή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Τρίτος Πόλος, επειδή είναι ψηλά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι επίσης ευαίσθητος στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ