ΚΟΣΜΟΣ

Χριστούγεννα: Η ιστορία του διασημότερου δέντρου (vid&pics)

Χριστούγεννα: Η ιστορία του διασημότερου δέντρου (vid&pics)
Wikipedia

Σχεδόν 125 εκατομμύρια ευτυχισμένα μάτια είδαν το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Rockefeller Center της Νέας Υόρκης, όμως η εικόνα πριν από 87 χρόνια ήταν πολύ διαφορετική.

Αμέσως μετά το κραχ του 1929 η Αμερική βρισκόταν σε μια περίοδο βαθιάς θλίψης με την οικονομία της να κατρακυλά και την ανεργία να εκτοξεύεται.

Πολλά πρότζεκτ ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄30 και ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ εφήρμοσε μέτρα ανακούφισης και ανασύστασης που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην μείωση της ύφεσης.

Την ίδια περίοδο ο Τζον Ροκφέλερ και η οικογένεια του έγιναν γνωστοί για το Rockefeller Plaza, πρότζεκτ που έδινε δουλειά σε 40.000 άτομα. Την επόμενη δεκαετία συνέχισε να βελτιώνεται και να αυξάνει τον αριθμό των εργαζομένων του.

First Rockefeller Center Tree1931

(Wikipedia)

Το χριστουγεννιάτικο του δέντρο έγινε παράδοση κατά τύχη. Το 1931 εργάτες συγκέντρωσαν ένα ποσό την παραμονή των Χριστουγέννων για να στολίσουν ένα έξι μέτρων έλατο με γιρλάντες από χαρτί και μερικά τενεκεδάκια, όπως αναφέρει η Daily News.

Η επίσημη τελετή φωταγώγησης του δέντρου ξεκίνησε δύο χρόνια αργότερα, με το άναμμα 700 ηλεκτρικών λαμπτήρων πάνω σε ένα δέντρο δώδεκα μέτρων.

Με το πέρασμα των ετών η συνήθεια έγινε όλο και πιο φαντασμαγορική και το δέντρο όλο και μεγαλύτερο – σε ύψος και πλάτος. Έφτασε από τα δώδεκα μέτρα το 1933, στα είκοσι το 1971 και το εξαιρετικό δέντρο των τριάντα μέτρων το 1999.

Rockefeller Center Tree Lit

(Το φετινό δέντρο του Rockefeller Center/REUTERS/Alex Wroblewski)

Η χριστουγεννιάτικη συνήθεια επαναλαμβανόταν κάθε χρόνο, μετέδιδε την χαρά σε πλήθη από όλο τον κόσμο και βοηθούσε τους αμερικανούς να ξεπεράσουν δύσκολες περιόδους της ιστορίας.

Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου το δέντρο στο Rockefeller στολίστηκε κόκκινο, λευκό και μπλε εις μνήμην των θυμάτων της τραγωδίας.

Μέχρι το 2007 το δέντρο απέκτησε οικολογική συνείδηση με την χρήση νέων λαμπτήρων LED που χρησιμοποιούσαν 1.200 λιγότερες κιλοβατώρες ηλεκτρικού ανά ημέρα, ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει ένα σπίτι 185 τετραγωνικών μέτρων για ένα μήνα.

rfc

(Το φετινό δέντρο του Rockefeller Center/REUTERS/Alex Wroblewski)

Το Rockefeller Center έχει και πλούσια κινηματογραφική ιστορία, καθώς φιλοξένησε την παραγωγή του «Όσα Παίρνει ο Άνεμος». Την τελευταία δεκαετία μετά τις γιορτές το δέντρο χαρίζεται σε φιλανθρωπικό πρόγραμμα για κατασκευή σπιτιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ