ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπιλ Γκέιτς θα προσφέρει 1 δισ. ευρώ για το κλίμα

Ο Μπιλ Γκέιτς θα προσφέρει 1 δισ. ευρώ για το κλίμα
REUTERS

Το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σκοπεύει να διαθέσει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια ο Μπιλ Γκέιτς, σε συνεργασία με 19 ακόμα επενδυτές, για τη δημιουργία ενός Ταμείου που στόχο θα έχει την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη μας.

Το Breakthrough Energy Ventures θα επενδύει σε τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για την «μείωση των εκπομπών ρύπων κατά τουλάχιστον μισό γιγατόνο». Το Ταμείο, στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης ο ιδρυτής της εταιρείας Alibaba, Τζακ Μα, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος, Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο ιδιοκτήτης της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ξεκίνησε επίσημα τις λειτουργίες του σήμερα και αναμένεται να αρχίσει να κάνει επενδύσεις στις αρχές του 2017.

Κύριος στόχος θα είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων για την αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού Wired, ο Γκέιτς υποστηρίζει ότι η ομάδα είναι ανοιχτή σε πιθανές επενδύσεις.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορείς να διαθέσεις 50 εκατομμύρια δολάρια και να περιμένεις δύο χρόνια και τότε θα ξέρεις τι έχεις. Στο χώρο της ενέργειας κάτι τέτοιο δεν ισχύει», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εταιρείες οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε η επόμενη γενιά να έχει αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και χωρίς ρύπους, ενέργεια».

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το Wired, η σύσταση του Ταμείου έρχεται μετά τις δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα εξέφρασε τον σκεπτικισμό του σχετικά με το κατά πόσο η κλιματική αλλαγή είναι «πραγματική» καθώς και μετά το σύμφωνο για τις κλιματικές αλλαγές -το οποίο είχε υπογραφεί μετά από διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι- και στόχο έχει να σταματήσει η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Το Ταμείο θα αποτελεί συνέχεια του Breakthrough Energy Coalition το οποίο ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και απαρτίζεται από μια ομάδα ιδιωτών επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ