ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγει το «καταραμένο» ξενοδοχείο της Βόρειας Κορέας;

Ανοίγει το «καταραμένο» ξενοδοχείο της Βόρειας Κορέας;
Reuters

Είναι το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο, έχει 300 δωμάτια διασκορπισμένα σε 105 ορόφους και όταν επιτέλους ολοκληρωθεί θα είναι σχεδόν αδύνατο να κλείσετε δωμάτιο γιατί είναι στην Βόρεια Κορέα. Εκτός αν είστε κάτοικος της Πιονγιάνγκ ή θέλετε πολύ να ταξιδέψετε εκεί, τότε ίσως γίνει.

Το ξενοδοχείο είναι υπό κατασκευή τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά σύμφωνα με φήμες θα ανοίξει σύντομα τις πόρτες του στο κοινό. Αμερικανικές ιστοσελίδες έχουν πληροφορίες αλλά και βίντεο με φώτα σε δύο ορόφους του κτηρίου, πράγμα που δίνει ελπίδες για τα εγκαίνια του.

Η αιγυπτιακή κατασκευαστική εταιρία Orascom, που το έχει αναλάβει, έστειλε εκπρόσωπο της στην Πιονγιάνγκ για να συζητήσει το μέλλον του εγχειρήματος. Το Ryugyong Hotel ή όπως είναι γνωστό Hotel of Doom έχει κοστίσει μέχρι ώρας 595 εκατομμύρια δολάρια, αλλά έχει βρεθεί μπροστά σε πολλές κατασκευαστικές δυσκολίες.

Ο τότε ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ προέβαλε την κατασκευή σε μεγάλο βαθμό προσπαθώντας να σαγηνεύσει τουρίστες στην χώρα το 1987, αλλά πέντε χρόνια αργότερα οι εργασίες σταμάτησαν λόγω της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και της χρηματοδότησης της χώρας. Το 2002 οι εργάτες έβαλαν και πάλι μπρος.

ksenodoxeio1

(Η κατάσταση του το 2002/Reuters)

Το Hotel of Doom θα άνοιγε το 2012 για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την γέννηση του «αιώνιου ηγέτη» Κιμ Ιλ Σονγκ, αλλά τα σχέδια δεν είχαν και πάλι επιτυχία.

Σε έλεγχο εντοπίστηκαν άλυτα θέματα, όπως κακή ποιότητα του τσιμέντου που χρησιμοποιούνταν αλλά και σπασμένα φρεάτια ανελκυστήρων.

Σύμφωνα με το CNN οι επενδύσεις της Βόρειας Κορέας σε κατασκευές αυξάνεται κατά 10% κάθε χρόνο από το 2014, η χώρα όμως χρησιμοποιεί κυρίως τσιμέντο γιατί είναι πιο φτηνό από το μέταλλο.

ksenodoxeio

(Reuters)

Το Esquire πάντως το αποκαλεί «το χειρότερο κτήριο στην ιστορία της ανθρωπότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ