ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και από τη Γερουσία

Ιταλία: Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και από τη Γερουσία
REUTERS / REMO CASILLI

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας υπό τον Πάολο Τζεντιλόνι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και από τη Γερουσία.

Με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση Τζεντιλόνι από τη Γερουσία, μπορεί να αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά της.

Συνολικά, 169 γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ και 99 με αρνητική ψήφο.

Η πλειοψηφία στην οποία μπορεί να βασισθεί η κυβέρνηση στην γερουσία είναι πιο περιορισμένη από εκείνη της βουλής, με κύρια αιτία την απόφαση των 18 πρώην γερουσιαστών της Φόρτσα Ιτάλια και της Scelta Civica (Επιλογής Πολιτών) που είχε ιδρύσει ο Μάριο Μόντι να μην στηρίξουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, λόγω του ότι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κανένα υπουργείο. Σήμερα δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπεύθυνων της ομάδας «Ala-Scelta Civica», στο εξής θα εξετάζουν κάθε μέτρο και νόμο που θα προτείνεται και θα ψηφίζουν ανάλογα με το περιεχόμενό του.

Νέο δημοψήφισμα

Τις τελευταίες ώρες, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν αναφορά σε μια νέα πιθανή εξέλιξη. Αν το συνταγματικό δικαστήριο δώσει πράσινο φως, στις 11 Ιανουαρίου, στην διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, κατά των μεταρρυθμίσεων στο εργασιακό που εισήγαγε ο Ρέντσι, τότε το δημοψήφισμα είναι πιθανόν να γίνει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Μόνος λόγος αναβολής του, θα μπορεί να είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ακριβώς την ίδια περίοδο, την ερχόμενη Άνοιξη.

Χθες, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την κάτω Βουλή, αφότου παρουσίασε το πρόγραμμα με τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Η επικράτησή του στη Βουλή της Ιταλίας καταγράφηκε με ευκολία (368 ψήφοι υπέρ, 105 κατά).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ