ΚΟΣΜΟΣ

Όταν ο Ματέο Ρέντσι πήρε «βαθμούς». Του γιου του…

Όταν ο Ματέο Ρέντσι πήρε «βαθμούς». Του γιου του…

Δεκατρία χιλιόμετρα έξω από την Φλωρεντία είναι η περιοχή Ποντασιέβε. Τα χρώματα, η αρχιτεκτονική, η φύση και οι μυρωδιές της Τοσκάνης, βρίσκουν σε αυτόν τον τόπο μία από τις δεκάδες κορυφώσεις τους.

Εκεί, λοιπόν, στο δημόσιο Γυμνάσιο της περιοχής την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, είχε κανονιστεί συνάντηση γονέων και καθηγητών, όπως γίνεται σε όλα τα φυσιολογικά σχολεία του κόσμου.

Rentzi3 copy

Μόνο που κάποιος από τους γονείς που καθόταν στην ουρά περιμένοντας να πάρει τους βαθμούς του γιου του και να κάνει την κλασική ερώτηση «πως τα πάει», δεν ήταν κάποιος τυχαίος. Άτυχο, μπορείς και να τον πεις και σίγουρα δεν ήταν μια συνηθισμένη φιγούρα, σαν όλες τις άλλες. Μερικοί από τους παρευρισκόμενους, γονείς, μαθητές , καθηγητές έχουν να λένε ότι η περασμένη Πέμπτη, είχε κάτι διαφορετικό από τις άλλες. Άνθρωποι που ήταν στο σχολείο εκείνην την ώρα, περιγράφουν στο CNN Greece, ότι μαζί τους, εγκάρδιος, χαμογελαστός, έδινε το χέρι και χαιρετούσε τους γονείς , στεκόταν ο Ματέο Ρέντσι. Είχε όμως, όπως περιγράφουν, και το ύφος που έχει κάθε γονιός που βρίσκεται στο σχολείο του παιδιού τους με μια ελαφρά συστολή επειδή ένιωθε ότι όλοι τον κοιτούσαν με το βλέμμα που έχουν οι άνθρωποι όταν βρίσκονται με διάσημους

Rentzi4 copy

Ο, εδώ και λίγες μέρες, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας επέστρεψε στο Ποντασιέβε, όπου και πήγαινε κάθε Σαββατοκύριακο για να δει την οικογένειά του. Την σύζυγό του Ανιέζε και τα τρία τους παιδιά. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου προς Κυριακή, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ανήρτησε στο Facebook:

Θα είμαι πίσω στο Ποντασιέβε όπως κάθε Σαββατοκύριακο αλλά αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά. Πήρα μαζί μου βιβλία, ρούχα, σημειωματάρια. Έκλεισα το διαμέρισμα στον τρίτο όροφο του Palazzo Chigi, στη Ρώμη. Πράγματι, επιστρέφω στο σπίτι.

Και την επομένη, φόρτωσε το πορτμπαγκάζ του SUV του, σαν να ήταν μεσημέρι Παρασκευής και να πήγαινε για ένα τυπικό τριήμερο αργίας. Μόνο που αυτήν τη φορά δεν είχε κάποιον λόγο για να επιστρέψει πρωί πρωί της Δευτέρας.

unnamed 1

Την Πέμπτη, λοιπόν, πήγε στο σχολείο του 13άχρονου Εμανουέλε. Η σύζυγός του είχε ένα μικρό ατύχημα με το αυτοκίνητο και πήγε ο ίδιος. Στάθηκε με όλους τους γονείς στη σειρά, έκανε πλάκα με τους άλλους γονείς, αυτοσαρκαζόταν επικεντρωμένος, κατά κύριο λόγο, στην ιδιότυπη ανεργία στην οποία βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Ματέο Ρέντσι, έχει τρία παιδιά. Δύο γιους και μία κόρη. Ο μικρός γιος πηγαίνει στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο, η κόρη του στο Δημοτικό και ο μεγάλος γιος στο Λύκειο. Όπως λένε στο CNN Greece οι ίδιες πηγές, είναι εξαιρετικός μαθητής, καλλιεργημένος με τρόπους και ιδιαίτερο χιούμορ. Έχει, μάλιστα, πάρει κάτι από τον πατέρα του, που όποιος τον αντικρίσει για πρώτη φορά, είναι αδύνατον να μην τον συσχετίσει με τον Ματέο: Τις γκριμάτσες του.

Retnzi1 copy

Αυτό, πάντως, που κάνει τον Εμανουέλε αγαπητό παιδί είναι η απλότητά του. Πηγαίνει κάθε μέρα με τα πόδια στο σχολείο, στην τσάντα του έχει πάντα το κολατσιό του, συνήθως ένα σάντουιτς, panino επί το ιταλικότερον, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, καλεί –όπως και τα αδέρφια του- συμμαθητές στο σπίτι για φαγητό και διάβασμα. Πριν από λίγες ημέρες, μαζί με άλλα παιδιά, βοήθησε μια καθηγήτρια του σχολείου να φτιάξουν χριστουγεννιάτικες μπάλες για το παζάρι του σχολείου με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα για το ίδιο το σχολείο.

Βέβαια, μην φανταστούμε ότι το αστικό περίβλημα της οικογένειας Ρέντσι είναι ικανό να την προστατεύσει κλείνοντάς την σε μια ευτυχισμένη φούσκα, ιδίως τώρα που ο Ματέο άφησε το τιμόνι της χώρας μετά το δημοψήφισμα το οποίο δεν κατετάχθη και στις πιο επιτυχείς πολιτικές του επιλογές αν τη συγκρίνει κάποιος με ανάλογες κινήσεις στην Ευρώπη.

Η οικογένεια έπρεπε να αντικρούσει και την πληθώρα κατηγοριών που εξαπολύει καιρό τώρα μέσω των social media ο Μπέπε Γκρίλο. Όπως, για παράδειγμα, ότι «ο Ρέντσι πηγαίνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο» και διάφορα άλλα που φαίνεται να αποτελούν κοινά πεδία αντιπαράθεσης και με την ελληνική πολιτική σκηνή. Και μια που το έφερε η κουβέντα, η Ανιέζε, η σύζυγος του Ρέντσι, είναι φιλόλογος σε ένα δημόσιο λύκειο της Φλωρεντίας. Και μέχρι τώρα είναι αναπληρώτρια χωρίς να έχει επιδιώξει τη μονιμοποίησή της όχι μόνο όσο καιρό ήταν πρωθυπουργός ο σύζυγός της και όσον καιρό ήταν Δήμαρχος Φλωρεντίας. Ο ίδιος είχε πει, πάντως, ότι «πολιτική για μένα είναι να υπηρετώ το έθνος όχι να εξυπηρετώ τον εαυτό μου».

Πάντως, το βέβαιον είναι ότι ο Ματέο Ρέντσι έχει πολλά και διαφορετικά πράγματα στο μυαλό του. Και, ίσως, και άλλα πλάνα στο μυαλό του για τα παιδιά του. Όπως να κάνουν καλύτερα σχέδια από τον πατέρα τους, καθώς αυτό που έκανε ο ίδιος για το δημοψήφισμα δεν ήταν για καλό του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ