ΚΟΣΜΟΣ

Ποια χώρα θα ξεχρεώσει με… ρούμι

Ποια χώρα θα ξεχρεώσει με… ρούμι
Twitter

Ελλείψει χρημάτων, η Αβάνα πρότεινε στην Δημοκρατία της Τσεχίας να της αποπληρώσει το χρέος που της οφείλει από το παρελθόν, με εμπορεύματα. Μεταξύ αυτών... ρούμι. 

Τουλάχιστον αυτό έγινε γνωστό την Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που έλαβε το AFP:

Η κουβανική πλευρά παρουσίασε έναν κατάλογο με πρώτες ύλες (που περιλάμβανε) πολλές μάρκες από ρούμι.

Τα τσεχικά ΜΜΕ υπολογίζουν ότι το χρέος της Κούβας ανέρχεται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια κορόνες (260 εκατομμύρια ευρώ), όμως σύμφωνα με το υπουργείο, το συνολικό ποσό δεν είναι οριστικό δεδομένου ότι το περιεχόμενο των συζητήσεων για το ύψος και την καταβολή του είχε γνωστοποιηθεί μονάχα στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Να σημειωθεί πως το χρέος σε μεγάλο βαθμό αποτελεί κληρονομιά των εμπορικών συναλλαγών της Κούβας και της τότε Τσεχοσλοβακίας, η οποία το 1993 διασπάστηκε σε Δημοκρατία της Τσεχίας και Σλοβακία.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, Dnes επικαλείται την υφυπουργό Οικονομικών Λένκα Ντουπάκοβα κι επισημαίνει ότι η αποπληρωμή σε ρούμι Κούβας είναι «μια ενδιαφέρουσα επιλογή».

«Πρόκειται για μάρκες σχετικά άγνωστες που θα μπορούσαν να είναι καλές, όμως θα έπρεπε να τις διαφημίσουμε και γενικά, να τις προωθήσουμε στην αγορά» συμπλήρωσε.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Δημοκρατία της Τσεχίας- μια χώρα που ξεχωρίζει για το ποσοστό κατανάλωσης μπίρας κατά κεφαλήν, το υψηλότερο στον κόσμο, εισήγαγε τον περασμένο χρόνο 892 τόνους κουβανικό ρούμι έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην περίπτωση που το συνολικό χρέος αποπληρωθεί με αυτό τον τρόπο, οι Τσέχοι θα διαθέτουν απόθεμα ρουμιού για τα επόμενα 130 χρόνια. Το υπουργείο πάντως εκφράζει επιφυλάξεις κι επιμένει «τουλάχιστον ένα μέρος του χρέους να αποπληρωθεί με την καταβολή ρευστού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ