ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Ντουτέρτε στις ΗΠΑ: Δεν χρειαζόμαστε τα χρήματά σας

Επίθεση Ντουτέρτε στις ΗΠΑ: Δεν χρειαζόμαστε τα χρήματά σας
REUTERS/Samrang Pring

Επίθεση κατά της Αμερικής εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Νοτυτέρτε, στέλνοντάς της το μήνυμα ότι η χώρα του δεν χρειάζεται τα χρήματά των ΗΠΑ.

«Αντίο Αμερική. Η Μανίλα δεν χρειάζεται τα χρήματά σας» διεμήνυσε προς τις ΗΠΑ ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε και τις κάλεσε να προετοιμαστούν για την ακύρωση της συμφωνίας σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στη χώρα του στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων.

«Ετοιμαστείτε να φύγετε από τις Φιλιππίνες. Προετοιμαστείτε για την ενδεχόμενη απόσυρση ή κατάργηση της VFA. Δεν σας χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Ντουτέρτε την Παρασκευή.

Η Συμφωνία Επισκεπτόμενων Δυνάμεων (VFA), που υπεγράφη το 1998, παρείχε καθεστώς ασυλίας σε χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες που μεταβαίνουν σε διάφορες περιοχές της χώρας στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων ή επιχειρήσεων χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αντίο, Αμερική και δούλεψε πάνω στα πρωτόκολλα τα οποία σταδιακά θα σε απομακρύνουν από τις Φιλιππίνες», τόνισε ο ίδιος, εμφανώς εκνευρισμένος με την Ουάσιγκτον εξαιτίας της απόφασης του οργανισμού Millennium Challenge Corp (MCC), ενός αμερικανικού κυβερνητικού οργανισμού που προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, να μην επιλέξει να περιλάβει τη Μανίλα στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα. Η Κίνα είπε ότι θα μας δώσει ακόμη πιο πολλά» τόνισε και κατέληξε: «Η πολιτική εδώ στην νοτιοανατολική Ασία αλλάζει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ