ΚΟΣΜΟΣ

Σφαίρες στην καρδιά των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας

Σφαίρες στην καρδιά των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας

Δύσκολο διαγράφεται το μέλλον των ρωσοτουρκικών σχέσεων μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, Αντρέι Καρλόφ από τα πυρά ενόπλου μέσα σε γκαλερί στην Άγκυρα.

Ο στόχος του 22χρονου δράστη, ο οποίος είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ήταν ο πρέσβης ωστόσο η κίνησή του «χτύπησε» κατευθείαν στην καρδιά των σχέσεων των δύο χωρών, που κάθε τόσο περνούν κρίση.

Μπορεί η Τουρκία να διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν σκιές στη φιλία της με τη Ρωσία, ωστόσο η πρώτη αντίδραση της Μόσχας ήταν να θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να τον ενημερώσει για το περιστατικό και για την εξέλιξη των ερευνών.

Μέχρι αργά τη νύχτα δεν έχει γίνει γνωστή κάποια λεπτομέρεια για το περιεχόμενο της συνομιλίας, γεγονός που αυξάνει το ενδιαφέρον για την αυριανή συνάντησή τους στο πλαίσιο των συνομιλιών για την κατάσταση στη Συρία.

Η αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρείται απρόβλεπτη και τα σενάρια τη φέρουν να είναι έντονη με δεδομένες τις κινήσεις του έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16. Τότε, με εντολή Πούτιν, απαγορεύτηκαν οι πτήσεις τσάρτερ μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας, απαγορεύθηκε στις ρωσικές εταιρείες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζομένους και επανήλθε το καθεστώς θεώρησης εισόδου μεταξύ των δύο χωρών.

123 1

Πούτιν: Η απάντηση θα είναι αμείλικτη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ λέγοντας ότι η απάντηση θα είναι αμείλικτη.

«Η δολοφονία αποτελεί πρόκληση με στόχο να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία που προωθείται από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «προβοκάτσια που στοχεύει στο να τσακίσει την πορεία εξομάλυνσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία την οποία προωθούσαν η Ρωσία, η Τουρκία , το Ιράν και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για τη διευθέτηση αυτής της διένεξης».

Παράλληλα έδωσε οδηγίες ώστε να επισκεφθεί την Άγκυρα κλιμάκιο ανακριτών των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας και να συμμετάσχει στις έρευνες ώστε «να αποκαλυφθεί ποιος κατηύθυνε το χέρι του δολοφόνου». Το υπουργείο Τουρισμού της Ρωσίας κάλεσε τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στην Τουρκία, να αποφεύγουν τους τόπους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων και κατά το δυνατόν να μην βγαίνουν από τους χώρους διαμονής τους.

Ομάδα αποτελούμενη από ρώσους ερευνητές πρόκειται να ταξιδέψει την Τρίτη στην Τουρκία και την Άγκυρα, για να διερευνήσει τις συνθήκες δολοφονίας του Αντρέι Καρλόφ, όπως γνωστοποίησε ο ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Τουρκία: Υποστηρικτής του Γκιουλέν ο δολοφόνος

Μέλος της FETO, της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Τουρκία για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, είναι σύμφωνα με τον δήμαρχο της Άγκυρας, Melih Gökçek, ο 22χρονος που δολοφόνησε τον Ρώσο πρέσβη.

Ο δράστης λίγα δευτερόλεπτά μετά τη δολοφονία, και ενώ στην αίθουσα επικρατούσε χάος, είπε στα αραβικά και στα τουρκικά:

Ο θεός είναι μεγάλος. Είμαστε αυτοί που κάνουμε ιερό πόλεμο στο όνομα του Μωάμεθ. Μην ξεχνάτε το Χαλέπι, μην ξεχνάτε τη Συρία. Όσο οι πόλεις μας δεν είναι ασφαλείς, δεν θα απολαμβάνεται ούτε εσείς την ασφάλεια. Πηγαίνετε πίσω. Μόνο ο θάνατος θα μας πάρει από εδώ. Όποιος συμβάλλει σε αυτή την καταπίεση, πρέπει να πληρώσει για έναν προς έναν.

Γκιουλέν: Ειδεχθής τρομοκρατική ενέργεια η δολοφονία Καρλόφ

Σε καταδίκη της «ειδεχθούς τρομοκρατικής ενέργειας», όπως χαρακτήρισε τη δολοφονία του ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, προχώρησε ο Φετουλάχ Γκιουλέν και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να εντοπίσει αυτόν που βοήθησε τον δράστη.

Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ισλαμιστής ιεροκήρυκας πήρε θέση μετά τους ισχυρισμούς του δημάρχου Άγκυρας, Melih Gökçek ότι «βάσει όσων έχω μάθει, ο δράστης είναι μέλος της FETO (σ.σ. 'Τρομοκρατική Οργάνωση Γκιουλέν' όπως την αποκαλεί η Τουρκία)» και σε γραπτή του ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Δευτέρας ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ:

«Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο αυτή την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια. Τούρκοι και διεθνείς ειδικοί έχουν επανειλημμένα επισημάνει την επιδείνωση στην ασφάλεια και στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας εξαιτίας της τοποθέτησης εκατοντάδων αστυνομικών σε άσχετα με το αντικείμενο τους πόστα, καθώς και την απόλυση ή φυλάκιση αρκετών άλλων, μετά το 2014».

Αστυνομικός ο δολοφόνος

Ο δολοφόνος του είναι 22 ετών και φέρεται να υπηρετεί ως αστυνομικός στο τμήμα ειδικών δυνάμεων. Όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον πρέσβη βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, την αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, ο δράστης της επίθεσης φέρεται ότι ονομάζεται Μερτ Αλτιντάς και είχε αποφοιτήσει από μια αστυνομική σχολή στη Σμύρνη το 2014.

Ο 22χρονος είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, καθώς τον βαραίνουν υποψίες ότι είχε συνδέσεις με την "τρομοκρατική οργάνωση" του Φετουλάχ Γκιουλέν, το Χιζμέτ, το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Haberturk.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο Αλτιντάς παρεισέφρησε στον χώρο της έκθεσης φωτογραφίας που μιλούσε ο Καρλόφ, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικός, παρουσιάζοντας πλαστή ταυτότητα.

Ποιος ήταν ο Αντρέι Καρλόφ

Γεννημένος στις 4 Φεβρουαρίου του 1954, ο Αντρέι Καρλόφ απόφοίτησε το 1976 από το κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας όπου σπούδασε Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις.

Ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα την ίδια χρονιά από η Βόρεια Κορέα όπου έμεινε για δύο δεκαετίες υπηρετώντας τη Ρωσία ως πρέσβης από το 2001 έως το 2006. Το 2007 επέστρεψε στην Ευρώπη για μόνιμη εγκατάσταση.

Το 2013 μετακόμισε στην Τουρκία ως ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα. Ήταν παντρεμένος και αφήνει πίσω του τη σύζυγό του και έναν γιο.

1482168167931794 copy

(REUTERS / OSMAN ORSAL)

Οι αντιδράσεις

Αποτροπιασμός από την κυβέρνηση

Τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης για την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην 'Αγκυρα, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο Δημήτριος Βίτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας λαμβάνοντας το λόγο στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, εξέφρασε παράλληλα τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στον «φίλο ρωσικό λαό».

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας, εξέφρασε από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

Συλλυπητήρια από τον Ντόναλντ Τραμπ

Τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του Αντρέι Καρλόφ εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τη δολοφονία του ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα ως «μια πράξη ενός φανατικού ισλαμιστή που στόχο είχε να διαταράξη την πολιτισμένη τάξη».

Τερέσα Μέι: Πρέπει να ανησυχούμε

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε ενώπιον των Βρετανών βουλευτών την ανησυχία της για το περιστατικό.

"Μόλις είδα την έκτακτη επικαιρότητα, ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία δέχθηκε πυρά. Πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε" είπε η Μέι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποβολής κοινοβουλευτικών ερωτήσεων.

Συγκλονισμένος ο Μπ. Τζόνσον

Συγκλονισμένος δηλώνει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Όπως αναφέρει ο βρετανός ΥΠΕΞ: «Συγκλονίστηκα με την είδηση ότι δολοφονήθηκε στην Τουρκία ο Ρώσος πρέσβης. Οι σκέψεις μου είναι στην οικογένειά του. Καταδικάζω αυτή την άνανδρη επίθεση».

Για απεχθές έγκλημα κάνει λόγο η Δαμασκός

Και η Συρία από την πλευρά της, η σύμμαχος χώρα της Ρωσίας, καταδίκασε την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την ως «απεχθές έγκλημα».

«Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας καταδικάζει με το μεγαλύτερο σθένος την δειλή τρομοκρατική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ» επισημαίνεται σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε του υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Αυτό το απεχθές έγκλημα επιβεβαιώνει το πόσο επείγον είναι να αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειες και να αναπτύξουμε όλα τα μέσα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία» τονίζεται στην ανακοίνωση από το συριακό ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται πως ο ένοπλος άνδρας που πυροβόλησε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα μίλησε για το «Χαλέπι» κι είπε ότι ήθελε να πάρει «εκδίκηση», όπως περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΗΠΑ: Καταδικάζουμε την πράξη βίας από όπου και αν προέρχεται

«Καταδικάζουμε αυτή την πράξη βίας από όπου κι αν προέρχεται», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι σε ανακοίνωσή του.

«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τον πρεσβευτή και την οικογένειά του», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ