ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής αποτροπιασμός για την επίθεση στο Βερολίνο

Διεθνής αποτροπιασμός για την επίθεση στο Βερολίνο
REUTERS/Fabrizio Bensch

Θλίψη και αποτροπιασμό προκάλεσε η νύχτα τρόμου στην Ευρώπη, με την επίθεση στο Βερολίνο να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ ενημερώθηκε άμεσα για το μακελειό στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ να σημειώνει πως «η κα Μέρκελ πενθεί για τα θύματα».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με θέμα την επίθεση, εκείνος τη διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη Γερμανία στην έρευνά της.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τα συλλυπητήριά του στη Γερμανία έπειτα από την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε "σοκαριστική"."Αυτό το έγκλημα με θύματα φιλήσυχους πολίτες είναι σοκαριστικό μέσα στον άγριο κυνισμό του", έγραψε ο Πούτιν στην καγκελάριο Μέρκελ και στον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάκιμ Γκάουκ, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Την αλληλεγγύη και τη συμπόνια του προς την Καγκελάριο Μέρκελ, τον γερμανικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων του Βερολίνου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με ανάρτησή του στο Twitter.

Την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο καταδίκασε και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει πως «η επίθεση αυτή, μαζί με άλλες στη Τουρκία και την Ελβετία δείχνουν ότι τα πράγματα απλώς χειροτερεύουν. Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης!».

Αξιοσημείωτο είναι πως σε άλλη δήλωσή του σχετικά με το περιστατικό στη Γερμανία, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για "ισλαμιστές τρομοκράτες" προτού ανακοινώσει η γερμανική αστυνομία ποιός ευθύνεται.

«Ο ISIS και άλλοι ισλαμιστές τρομοκράτες συνεχώςσφάζουν χριστιανούςστις κοινότητές τους και σε χώρους λατρείας τους ως μέρος της παγκόσμιας τζιχάντ τους», είπε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στην καταδίκη της επίθεσης προχώρησε και ο Λευκός Οίκος, με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Εθνικής Ασφάλειας Νεντ Πράις να σημειώνει σε γραπτή δήλωση πως «είμαστε σε επαφή με τους Γερμανούς αξιωματούχους, και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε βοήθεια ενώ συνέρχονται από αυτό το τρομερό επεισόδιο και το διερευνούν».

Την τρομοκρατική επίθεση, που σημειώθηκε χθες βράδυ στο Βερολίνο, καταδίκασε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter, ο κ. Αναστασιάδης έγραψε πως καταδικάζει έντονα την τρομοκρατική επίθεση στο Breitscheidplatz, στο Βερολίνο. Η καρδιά μας, πρόσθεσε, βρίσκεται μαζί με τον γερμανικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ