ΚΟΣΜΟΣ

Σωτήρης Ρούσσος: Η δολοφονία Καρλόφ θα φέρει πιο κοντά Ρωσία και Τουρκία

Σωτήρης Ρούσσος: Η δολοφονία Καρλόφ θα φέρει πιο κοντά Ρωσία και Τουρκία

Αν και πολλοί είναι αυτοί που θα περίμεναν ότι το χτύπημα στην Τουρκία θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο μεταξύ των δύο χωρών, οΣωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ειδικός στα Θέματα Μέσης Ανατολής, εκτιμά, σε συνέντευξή του, στο CNN Greece ότι «Το τραγικό αυτό συμβάν θα φέρει πιο κοντά Ρωσία και Τουρκία ως προς τη διευθέτηση τησ Συρίας»

Τουρκία διαπιστώνει πως αν η σύγκρουση αυτή συνεχιστεί, θα συνεχίσει να δηλητηριάζει το εσωτερικό της. Και η Ρωσία, όμως, θέλει να απεμπλακεί από τη Συρία", λέει ο καθηγητής.

Στη συνέχεια, ο κ. Ρούσσος διαπιστώνει πως ο τρόπος του χτυπήματος των τζιχαντιστών φανερώνει και την επιχειρησιακή τους ένδεια. «Οι δυνάμεις που χάνουν στο έδαφος προβαίνουν συχνά σε κινήσεις οπισθοφυλακής», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Ρούσσος τονίζει πως η Ελλάδα χρησιμοποιείται από τους τζιχαντιστές μόνο ως χώρα transit. Εφιστά όμως την προσοχή, λέγοντας πως τα κέντρα φιλοξενίας αποτελούν βολικούς χώρους προσέγγισης προσφύγων και μεταναστών από τους τζιχαντιστές. «Οι μετανάστες πρέπει να φεύγουν όσο πιο γρήγορα γίνεται από κέντρα φιλοξενίας . Η πρόσμιξη με την κοινωνία είναι η λύση στην τζιχαντιστική προπαγάνδα» λέει ο κ. Ρούσσος.

«Το να παίζεις με τον φανατισμό των πιστών και με τον εθνικισμό, τελικά οδηγεί στην εκκόλαψη του αυγού του φιδιού, του φασισμού και του τζιχαντισμού» διαπιστώνει ο καθηγητής, σχολιάζοντας την τακτική Ερντογάν και αναλύει τα δύο ακροατήρια και τα μηνύματα που στέλνει Τούρκος Πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ