ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση του Άσαντ καλεί τους τελευταίους να φύγουν από το Χαλέπι

Η κυβέρνηση του Άσαντ καλεί τους τελευταίους να φύγουν από το Χαλέπι
REUTERS/Omar Sanadiki

Το συριακό καθεστώς ασκεί πιέσεις στους τελευταίους αντάρτες και πολίτες που έχουν μείνει στο Χαλέπι, να εγκαταλείψουν την πόλη.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία, η οποία προσέφερε μια κρίσιμης σημασίας υποστήριξη στη Δαμασκό στη μάχη της κατά των ανταρτών, υποδέχθηκε στη Μόσχα τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν και της Τουρκίας, συμμάχους και αντιπάλους, αντίστοιχα, του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, όχι όμως και τις Ηνωμένες Πολιτείες -οι οποίες δεν προσκλήθηκαν στις συνομιλίες.

25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Χαλέπι

Περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη μητρόπολη της βόρειας Συρίας από την περασμένη Πέμπτη χάρη σε μια συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα, την Τεχεράνη και την Άγκυρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε ομόφωνα τη Δευτέρα να αναπτύξει γρήγορα παρατηρητές του ΟΗΕ στο Ανατολικό Χαλέπι, προκειμένου να επιτηρήσουν τις τελευταίες απομακρύνσεις πληθυσμού και να αποτιμήσουν την κατάσταση των αμάχων. Σημειώνεται πως σε αυτό, συμφώνησε και η Ρωσία.

640x640 4

REUTERS/Abdalrhman Ismail

«Ο στρατός κάλεσε από τα μεγάφωνα τους αντάρτες και τους αμάχους που το επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις ανατολικές συνοικίες της μητρόπολης», ανέφερε συριακή στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, λέγοντας πως ο στρατός θέλει «να εκκαθαρίσει την περιοχή μετά την έξοδο των ένοπλων ανδρών».

640x640 5

REUTERS/Abdalrhman Ismail

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), την Ίνγκι Σέντκι, «χιλιάδες» άνθρωποι περιμένουν ακόμη να απομακρυνθούν από τον αντάρτικο θύλακο του ανατολικού Χαλεπίου.

Περίπου 43 άνθρωποι απομακρύνθηκαν για ιατρικούς λόγους από το ανατολικό Χαλέπι τη Δευτέρα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στους 301 από την περασμένη Πέμπτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τάρικ Τζασάρεβιτς.

640x640 6 copy

REUTERS/Ammar Abdullah

«Από αυτούς τους 301, 93 ασθενείς διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στην Τουρκία, άλλοι σε νοσοκομεία στην Ιντλίμπ και στο (υπό τον έλεγχο των ανταρτών) δυτικό αγροτικό Χαλέπι», είπε. Η συντριπτική πλειονότητα φέρουν τραύματα, ενώ στους αρρώστους και τους τραυματίες περιλαμβάνονται 67 παιδιά, πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ δίπλα στους αμάχους

Με πρωτοβουλία της Γαλλίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα που προβλέπει την ταχεία ανάπτυξη ανθρωπιστικού προσωπικού στο Χαλέπι, που είναι ήδη παρών στη Συρία για να εποπτεύσει τις απομακρύνσεις.

Σύμφωνα με την πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Σαμάνθα Πάουερ, 118 υπάλληλοι του ΟΗΕ βρίσκονται τώρα στο δυτικό Χαλέπι και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα στις ανατολικές συνοικίες. «Σκοπός μας, να γίνει αμέσως».

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε από την πλευρά του την πρόθεσή του να συγκαλέσει διασυριακές συνομιλίες στις 8 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, όμως προς το παρόν δεν είναι γνωστές οι αντιδράσεις των κύριων πρωταγωνιστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ