ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσφυγες στο Βερολίνο: Μην μας βλέπετε με καχυποψία

Πρόσφυγες στο Βερολίνο: Μην μας βλέπετε με καχυποψία
REUTERS/ FABRIZIO BENSCH

«Μην μας βλέπετε με καχυποψία», λένε οι πρόσφυγες που διαμένουν στο Βερολίνο, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην γερμανική πρωτεύουσα, και κατόπιν της –λανθασμένης- σύνδεσης της ταυτότητας του φερόμενου ως δράστη με έναν Πακιστανό πρόσφυγα, αιτούντα άσυλο στη χώρα.

Το βράδυ της Δευτέρας, κομάντος της γερμανικής αστυνομίας εισέβαλαν στο καταφύγιο προσφύγων που βρίσκεται στο πρώην αεροδρόμιο Tempelhof, στο οποίο διέμενε ο Πακιστανός άνδρας που συνέλαβαν ως ύποπτο αμέσως μετά την επίθεση.

«Ξυπνήσαμε από φωνές στα γερμανικά γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα», ανέφερε ο 21χρονος Αφγανός πρόσφυγας Safilhullah που μένει εκεί.

«Δεν είχαμε ιδέα τι συνέβαινε. Οι φύλακες ασφαλείας μας είπαν να μείνουμε μέσα. Στη συνέχεια μας είπαν ότι είχε γίνει επιδρομή. Δεν είπαν τίποτα άλλο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μία πηγή από την ασφάλεια, ανέφερε στο Reuters πως ο συλληφθείς έμενε στο εν λόγω καταφύγιο. Η αστυνομία, ωστόσο, στη συνέχεια τόνισε πως δεν ήταν ξεκάθαρο ότι ο άνδρας αυτός ήταν ο πραγματικός δράστης, προειδοποιώντας πως μπορεί να είναι ακόμα ελεύθερος και επικίνδυνος.

2016 12 20T125210Z 27211994 RC1D944B08A0 RTRMADP 3 GERMANY TRUCK

ΠΗΓΗ: REUTERS/ FABRIZIO BENSCH

«Φυσικά ανησυχούμε. Ανησυχούμε για το πώς θα μας βλέπουν οι Γερμανοί, μετά από αυτή την τρομοκρατική επίθεση», είπε ο 26χρονος Σύρος Ibrahim Sufi που μένει επίσης εκεί. «Το μήνυμά μου στους Γερμανούς είναι: Μην υποψιάζεστε τους πάντες, μην κάνετε γενικεύσεις», τόνισε ο ίδιος.

Πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι που προσέγγισαν τους πρόσφυγες, στην προσπάθειά τους να μάθουν όσες περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση, λέει το Reuters. Πολλοί πρόσφυγες κοιτούσαν στο έδαφος, καθώς απομακρύνονταν από τους δημοσιογράφους και έτρεχαν προς τα μαθήματα ξένης γλώσσας.

«Δεν έχουμε καμία ανάμειξη με αυτό το έγκλημα. Ελπίζω πως αυτό που έκανε αυτός ο άνθρωπος, δεν θα βλάψει την φήμη προσφύγων σαν εμάς, που είμαστε ευγνώμονες στη Γερμανία», λέει ο 45χρονος Σύρος πρόσφυγας Amar Wazzaz.

Ο 32χρονος Σύρος Yaser, δήλωσε αποκαρδιωμένος, όταν έμαθε για την επίθεση στο Facebook. «Φύγαμε από αυτού του είδους την τρομοκρατία και μας ακολουθεί εδώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ