ΚΟΣΜΟΣ

Χριστούγεννα: το λαμπερό Παρίσι, οι άστεγοι και οι αρουραίοι

Χριστούγεννα: το λαμπερό Παρίσι, οι άστεγοι και οι αρουραίοι
Reuters

Την αποκαλούν πόλη του φωτός, όχι τυχαία! Το Παρίσι είναι ένα μέρος το οποίο μπορεί να μαγέψει τους ταξιδιώτες και να τους κάνει να επιστρέψουν σε αυτό ξανά και ξανά.

Ειδικά την περίοδο των εορτών που «φορά» τα γιορτινά του, μαγνητίζει όλα τα βλέμματα!

Οι κεντρικοί δρόμοι είναι περίτεχνα στολισμένοι. Το αποτέλεσμα του διάκοσμου με τα λαμπιόνια σε πολλά σημεία θυμίζει έργο τέχνης. Πουθενά δεν συναντάς τον ίδιο στολισμό.

illlumination

Το κάθε ένα από τα 20 διαμερίσματα του Παρισιού έχει το δικό του στυλ όπως και την δική του Χριστουγεννιάτικη αγορά.

Ανάμεσα στις πιο γνωστές που μπορούν να επισκεφτούν οι επισκέπτες είναι:

champ eysse

της λεωφόρου Champs-Elysées

montparnasse copy

του Montparnasse

defence

της Défense

notre dame
2016 12 18T201209Z 275734180 RC1565AFD8F0 RTRMADP 3 HRISTMAS SEASON PARIS

πηγή:Reuters

της Notre-Dame

gare de l est

του gare de l'Est

saint germain

του Saint-Germain-des-Prés

Οι βιτρίνες των μεγάλων πολυκαταστημάτων κατά την διάρκεια των εορτών «ζωντανεύουν» κι ο κόσμος στριμώχνεται για δει αυτά τα... διαφορετικά αξιοθέατα.

Το χωριό του Άγιου Βασίλη, τα ξωτικά και κάθε λογής παραμυθένια ιστορία εξελίσσεται πίσω από το τζάμι.

Παρά την λάμψη όμως το Παρίσι μετρά απώλειες σε έσοδα και επισκέπτες. Οι αιματηρές επιθέσεις στο όνομα της Τζιχαντ τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο του 2015 είχαν άμεση επίπτωση στον τουρισμό.

Μόνο ο Δήμος του Παρισιού έχει ξοδέψει πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ σε καμπάνιες και διαφημίσεις προκειμένου να επικοινωνήσει στους υποψήφιους ταξιδιώτες ότι η ζωή συνεχίζεται στους κανονικούς της ρυθμούς.

Ο φόβος δυστυχώς παρά τις προσπάθειες αυτές συνεχίζει να πλανάται στον αέρα. Το βλέπεις στα μέτρα ασφαλείας στους χώρους μεγάλων συναθροίσεων, όπως σε μουσεία και πολυκαταστήματα.

Ο φόβος αυτός ήρθε να τραφεί εκ νέου μετά το χτύπημα στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Οι αρχές στην Γαλλία αποφάσισαν την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας.

Πίσω από την λάμψη

Το λαμπερό Παρίσι, έχει και μια σκοτεινή πλευρά. Σε αυτή ανήκουν όσοι ζουν στο δρόμο. Τους συναντάς στις εισόδους των κτιρίων, στις αποβάθρες, πάνω από τον εξαερισμό του μετρό που βγαίνει ζεστός αέρας, στις γέφυρες του Σηκουάνα, στις στοές και σε κάθε απάγκιο.

Όχι σε κακόφημες περιοχές αλλά παντού στην πόλη.

Για τους αστέγους τα Χριστούγεννα δεν έρχονται ποτέ. Ίσως η μοναδική αλλαγή στη ζωή τους είναι τα χαρτόκουτα που βρίσκουν με μεγαλύτερη ευκολία έξω από τα καταστήματα λόγω των αυξημένων πωλήσεων.

2016 12 15T102950Z 948717974 RC1F74A3B230 RTRMADP 3 FRANCE POVERTY 1

πηγή:Reuters

Συχνά βλέπεις δίπλα τους ένα άδειο μπουκάλι αλκοολούχου ποτού.

Με την θερμοκρασία να κινείται σε μονοψήφιους αριθμούς κάποια βράδια και υπό το μηδέν, εθελοντές του ερυθρού σταυρού βγαίνουν στους δρόμους της πόλης για τους δώσουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό, ένα ζεστό ρόφημα, να τους πουν μια καλή κουβέντα.

Δίπλα από ολοφώτιστα μπιστρό γεμάτα με κόσμο σε γιορτινή διάθεση βλέπεις ηλικιωμένους τυλιγμένους σε κουβέρτες, ταλαιπωρημένους ανθρώπους από την ανέχεια και το κρύο. Δίπλα τους μέσα σε σακούλες σκουπιδιών βρίσκεται στριμωγμένη όλη τους η ζωή.

2016 12 06T104204Z 1810329028 LR1ECC60TPUDH RTRMADP 3 FRANCE POVERTY

πηγή:Reuters

Η πολιτική προστασία του Παρισιού μοιράζει κουβέρτες και ελέγχει την κατάσταση τους. Ο φωτογραφικός φακός ανάμεσα στους αστέγους απαθανατίζει και μια νεαρή γυναίκα με το μωρό της.

2016 12 06T105606Z 315745083 LR1ECC60UD6EB RTRMADP 3 FRANCE POVERTY

πηγή:Reuters

Χορεύουν τα ποντίκια και οι αρουραίοι

Οι Παριζιάνοι έχουν συνηθίσει την παρουσία ποντικιών και αρουραίων. Υπήρχαν πάντα! Από τον 19ο αιώνα που η πόλη άρχιζε να κτίζεται και να παίρνει σιγά-σιγά την σημερινή της μορφή.

Ποτέ όμως δεν ήταν τόσα πολλά. Σε δημοσίευμα της η Guardian αναφέρει ότι ο πληθυσμός των τρωκτικών στην πόλη του φωτός έχει αγγίξει τα 4 εκατομμύρια με τις υγειονομικές αρχές να έχουν σημάνει συναγερμό.

Πλέον οι κάτοικοι τα βλέπουν μπροστά τους καθώς περπατούν σε πλατείες και πάρκα στην περιοχή του Marais αλλά και σε μεγάλες και πολυσύχναστες λεωφόρους όπως στη Richard-Lenoir.

Φυσικά εμφανίζονται συχνά στους σταθμούς του μετρό καθώς εκεί βρίσκουν πιο εύκολα τροφή από τα αποφάγια των επιβατών αλλά και των αστέγων που αναζητούν εκεί προφύλαξη από το κρύο

Στα τέλη του Νοεμβρίου 9 πάρκα στο Παρίσι έκλεισαν προκειμένου να μπουν σε πρόγραμμα αντιμετώπισης της αύξησης του πληθυσμού των τρωκτικών.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα απομακρύνοντας ανθρώπους, οι οποίοι αφήνουν υπολείμματα τροφών στα πάρκα και τοποθετώντας δηλητηριασμένα δολώματα αν και σε αυτό υπάρχουν αντιδράσεις.

Η εφημερίδα «Le Parisien» αναφέρει ότι ένα ζευγάρι αρουραίων μέσα σε δύο χρόνια μπορεί να γεννήσει 936 αρουραίους.

Σε μια προσπάθεια οι Παριζιάνοι να συμφιλιωθούν με τον... άλλο πληθυσμό της πόλης η Disney δημιούργησε τον «Ratatouille», μια ταινία κινουμένων σχεδίων, με πρωταγωνιστή έναν συμπαθέστατο αρουραίο λάτρη της πόλης του φωτός και της γαλλικής κουζίνας.

Ratatouille

πηγή: Disney

Ο μικρός σεφ Rémy μπορεί να έκλεψε τις καρδιές μικρών και μεγάλων, για τους παριζιάνους όμως παρέμεινε ένας αρουραίος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ