ΚΟΣΜΟΣ

Hurriyet: Στη φρουρά του Ερντογάν είχε υπηρετήσει ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη

Hurriyet: Στη φρουρά του Ερντογάν είχε υπηρετήσει ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη
Hasim Kilic/Hurriyet via REUTERS

Την ώρα που οι τουρκικές αρχές εξετάζουν ενδελεχώς τη σχέση του Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, του Τούρκου αστυνομικού που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα, με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έρχονται στο φως στοιχεία για τη σχέση του και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Hurriyet, ο 22χρονος αστυνομικός είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του όχι μία, ούτε δύο, αλλά οκτώ φορές στην φρουρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.

Ο Αλτιντάς υπηρετούσε στην αστυνομική διεύθυνση της Άγκυρας και σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα τελευταία 2,5 χρόνια εκτελούσε τα καθήκοντά του σε μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών. Από τον Ιούλιο και μετά όμως, προσέφερε τις υπηρεσίες του στη φρουρά του Τούρκου προέδρου, σε ισάριθμες εκδηλώσεις στις οποίες είχε παραστεί ο Ερντογάν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Αμντουλκαντίρ Σελβί, δημοσιογράφος της εφημερίδας Hurriyet, ο Αλτιντάς δεν ήταν μέλος της προσωπικής φρουράς των σωματοφυλάκων του Ερντογάν, αλλά παρείχε τις υπηρεσίες του στη δεύτερη γραμμή της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι-σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα-τη βραδιά τηςαπόπειρας πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου, ο νεαρός αστυνομικόςείχε δηλώσει ασθένειακαι απουσίαζε από την υπηρεσία του, με τις πληροφορίες για το τι ακριβώς έκανε εκείνο το βράδυ να μην είναι σαφείς.

Οι τουρκικές αρχές ασφαλείας πάντως ερευνούν τις πιθανές διασυνδέσεις του με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο από την πρώτη στιγμή «φωτογράφισε» ως ιθύνον νου της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια ώρα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία, στην οποία φαίνεται ο 22χρονος αστυνομικός, μαζί με οπαδούς του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από το συγκεκριμένο φωτογραφικό στιγμιότυπο δημιουργείται η εντύπωση πως ο Αλτιντάς ήταν οπαδός του κόμματος του Τούρκου προέδρου και δεν δίσταζε να φωτογραφίζεται με φόντο τα σύμβολα του κόμματος και τα πορτρέτα των Ερντογάν και Νταβούτογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ